ZIUA DUNÄ‚RII 2013- programul Sturion 2020

Comunicat de presă

Bucuresti, 21 iunie  2013

ZIUA DUNÄ‚RII 2013

 

 

            Academia Română, prin Institutul de Biologie Bucureşti, împreună cu Asociaţia Internaţională pentru Studiul Dunării şi Grupul de Acţiune pentru Conservarea Sturionilor va invita sa sarbatoriti alaturi de intregul bazin al Dunarii – “Ziua Internaţională a Dunării”

 

            La initiativa Comisiei Internationale de Protectie a Fluviului Dunarea (ICPDR), in acest an evenimentul va fi dedicat promovarii si protectiei Sturionilor, considerati specii simbol ale Bazinului Dunarii datorita importantei lor biologice si economice. Daca in trecut sturionii reprezentau una dintre bogățiile naturale ale României, aducând un venit considerabil pescăriilor amplasate de-a lungul Dunării şi asigurând bunăstarea comunităilor locale, astazi se află în pragul dispariției datorită suprapescuitului, braconajului  şi distrugerii habitatelor.

In cadrul evenimentului va fi prezentat programul “Sturion 2020” realizat  pentru a asigura protejarea si refacerea acestor specii periclitate. Programul elaborat de Grupul de AcÅ£iune pentru Conservarea Sturionilor se bucura de sprijinul  Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD) – Aria Prioritara 6, al Comisiei InternaÈ›ionale pentru ProtecÈ›ia Fluviului Dunărea, AsociaÈ›iei InternaÈ›ionale pentru Studiul Dunării (IAD), Fondului InternaÈ›ional pentru Natură (WWF) ÅŸi al altor organisme guvernamentale si non-guvernamentale.

            Ca umare a abordării sale integrative, aspectele de protecţie a mediului fiind îmbinate cu cele de dezvoltare economică şi socială, Programul „Sturion 2020” a fost remarcat la nivelul Comisiei Europene, fiind inclus în recentul raport al CE către Parlamentul European vizând priorităţile SUERD.

Evenimentul se va desfăşura în data de 26 iunie 2013, la sediul Academiei Române,    Calea Victoriei nr. 125, Aula Magna, în intervalul 11.00 – 14.00.

Vor fi prezenti reprezentanţi de prestigiu ai Academiei Române, Ministerului Mediului şi Ministerului Apelor, Pădurilor şi Acvaculturii, Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Dunării, Asociaţiei Ivan Patzaichin, WWF etc.

Vă invităm să participaţi la eveniment pentru a putea afla mai multe detalii despre aceste adevărate “fosile vii” (peste 200 milioane de ani) adăpostite de fluviul Dunărea, precum şi despre programul Sturion 2020.

Contact: Dr. Cristina Sandu

Coordonator Grupul de Acțiune pentru Conservarea Sturionilor.  www.dstf.eu

 

DESPRE Sturioni

  • Din cele 6 specii de sturioni aflate in Dunare la inceputul secolului XX, una a disparut deja, iar celelate sunt pe cale de disparitie.
  • Datorita scaderii dramatice a populatiilor de sturioni, pescuitul lor a fost interzis in Romania (2006), Serbia (2009) si Bulgaria în 2011.
  • Trei dintre speciile de sturioni (morunul, nisetrul si pastruga) isi petrec mare parte a vietii in Marea Neagra, migrand sute de kilometri de-a lungul Dunarii pentru reproducere.
  • In trecut, cea mai mare dintre specii, morunul, putea ajunge la lungimi de peste 6 m si varste de peste 100 de ani; specia putea migra pana la Regensburg (Germania), dar odata cu aparitia barajelor si a hidrocentralelor (in special a celor de la Portile de Fier), a disparut posibilitatea de a mai ajunge la locurile de reproducere, ceea ce a dus la declinul lor accentuat.
  • Daca la inceputul secolului XX Antipa mentiona capturi de peste 1000 tone de sturioni la gurile Dunarii (bratele Sulina si Sfantu Gheorghe), in prezent abia se prind cateva zeci de exemplare. 
  • Romania era printre primii cinci exportatori mondiali de caviar, cu 26 de tone exportate intre 1998 si 2006.
  • „Din discuÈ›ii a rezultat  că prohibiÈ›ia, ca unică soluÈ›ie până acum, este privită cu reticență de pescari, deÈ™i 90% declară că o respectă È™i sunt de acord că sturionii au nevoie să fie protejaÈ›i pentru a supravieÈ›ui. ÃŽn plus, 87% dintre pescari au accentuat faptul că își doresc ca prohibiÈ›ia totală să înceteze cât mai repede,  96% dorind să se păstreze tradiÈ›ia de pescuit sturioni.”WWF
  • Expertii din cadrul Grupului de Actiune pentru Conservarea Sturionilor considera ca interdictia pescuitului la sturioni ar putea fi mult mai eficienta daca ar fi insotita de masuri compensatorii pentru comunitatile de pescari, grav afectate de disparitia acestei resurse naturale. Programul Sturion 2020 propune cateva masuri pentru dezvoltarea de activitati alternative pescuitului, care sa permita revitalizarea economiei locale.

Institutul de Biologie Bucuresti, Academia Română

Splaiul Independenței nr. 296, 060031, sect.6 , Tel: +4021.221.92.02, Fax: +4021.221.90.71 www.ibiol.ro

 

 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.