Un mediu sigur pentru joaca

trambulina exteriorSaritul pe trambulina, ah saritul pe trambulina! Cea mai captianta si mult asteptata activitate de weekend pe care o poti avea ca si copil. Si mai nou, ca si adult. Probabil ca aceasta ste una dintre activitatile care fara dar si poate a marcat copilaria oricaruia dintre noi. Daca am simtit lipsa acestei activitati odata cu inaintarea in varsta, iata ca acum ne putem bucura iarasi de ea, saritul pe trambulina fiind promovat ca una dintre activitatile fizice cu cele mai mari beneficii pentru persoanele de toate  varstele. De aceea, o trambulina exterior este varianta cea mai potrivita pentru a te distra si a avea grija si de sanatatea ta in acelasi timp.

Ca orice alt echipament, fie el de joaca, fie sportiv , si cand ne dam pe trambulina avem nevoie sa stim ca o facem in siguranta. Fie ca cei mici se joaca cu diverse echipamente de joaca acasa, fie ca merg la locurile de joaca, cateva reguli sunt obligatoriu de tinut cont de ele.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le verificati pentru a va asigura ca echipamentul prezent in locuri de joaca exterior este proiectat si distantat corespunzator pentru a fi un loc sigur pentru copiii dumneavoastra:

 • Trebuie sa se instaleze bare de protectie si bariere de protectie pentru suprafete inalte, inclusiv platforme si rampe.
 • Structurile de joc cu o inaltime mai mare de 30 cm ar trebui sa fie distantate la o distanta de cel putin 250 cm.
 • Leaganele, balustradele si alte echipamente cu componente in miscare trebuie amplasate intr-o zona separata de restul locului de joaca.
 • Leaganele ar trebui sa fie limitate la doua pe fiecare loc.
 • Leaganele trebuie sa fie distantate la cel putin 24 de centimetri distanta si 30 centimetri intre un leagan si cadrul suport.
 • Asigurati-va ca nu exista spatii care ar putea prinde capul, bratul sau orice alta parte a corpului copilului.
 • Echipamentele pentru terenurile de joaca cu piese in miscare – cum ar fi balansoarul – ar trebui verificate pentru puncte de prindere care ar putea prinde sau sfarama degetul sau mana copilului.

            Intretinere si inspectie

Indiferent daca copiii dumneavoastra se joaca acasa sau la un loc de joaca exterior, este important sa va uitati la echipament pentru a va asigura ca este curat si bine intretinut.

 • Nu trebuie sa existe echipamente rupte.
 • Echipamentele din lemn nu trebuie sa fie crapate sau sparte.
 • Echipamentele metalice nu trebuie sa fie ruginite.
 • Gardul care inconjoara un loc de joaca trebuie sa fie in stare buna pentru a impiedica copiii sa iasa in trafic.
 • Suprafetele sa fie izolate si sa acopere toate zonele adecvate – in special zonele de cadere care inconjoara echipamentele pentru terenuri de joaca.
 • Echipamentele pentru terenuri de joaca trebuie sa fie fabricate din materiale durabile care nu se vor deteriora sau vor fi uzate prea mult de vreme.

 

Daca terenul de joaca local are o zona de joaca cu nisip, verificati daca exista resturi periculoase cum ar fi obiecte ascutite sau sticla sparta si asigurati-va ca nisipul nu contine alte reziduuri. Nisipul trebuie acoperit peste noapte pentru a preveni contaminarea de catre animale, cum ar fi pisicile sau cainii.

Ajutati la mentinerea locului de joaca curat si in siguranta prin colectarea gunoiului, utilizarea corecta a echipamentului si raportarea oricarei probleme la cei care raspund de intretinerea locului de joaca.

Jocul este o parte importanta a dezvoltarii fizice, sociale, intelectuale si emotionale a copiilor. Urmand aceste sfaturi privind siguranta, copiii dumneavoastra se vor juca intr-un mediu cat mai sigur.

 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.