Tratamente termice – Recoacerea

In domeniul fabricarii pieselor de asamblare, prin tratament termic sau termochimic se doreste modificarea structurii materialului, fie in profunzime, fie doar in stratul superficial. Acest tratament se aplica pentru imbunatatirea caracteristicilor mecanie si eliminarii tensiunilor interne care apar in timpul prelucrarii mecanice.

Pieselor de asamblare li se aplica in general doua tipuri de tratamente termice si termochimice. Primul tip sunt tratamentele primare, respectiv: recoacere de recristalizare, recoacere de detensionare si recoacere de normalizare. Iar al doilea tip sunt tratamentele secundare, si anume: imbunatatire si cementare urmata de calire.

Recoacere este tratamentul termic prin care se doreste obtinerea unei structuri normale de echilibru prin incalziri, mentineri si raciri lente.

In cazul piulitelor si suruburilor realizate prin deformare plastica la rece se foloseste recoacerea de recristalizare. Aceasta procedura consta in incalzirea la o temperatura apropiata de linia solidus si mentinerea la aceasta temperatura un timp suficient de mult, apoi urmand o racire lenta.

Realizand acest tratament se doreste omogenizarea compozitiei chimice si formarea unor noi cristale, cu o granulatie fina, in locul cristalelor mari si deformate, rezultate din prelucrarea mecanica la rece.

In cazul suruburilor care au fost exectate prin deformare plastica la rece carora li se aplica recoacerea de detensionare, se urmareste inlaturarea tensiunilor interne aparute in timpul prelucrarii. Recoacerea de detensionare se realizeaza incalzind lent piesele la o temperatura sub zona de transformare, se mentin la aceasta temperatura o perioada, iar apoi sunt lasate sa se raceasca lent, de obicei in cuptorul in care au fost incalzite.

Suruburilor si piulitelor care au fost realizate prin deformare plastica la cald, li se aplica tratamentul de recoacere de normalizare. Acest tratament consta in incalzirea pieselor la o temperatura superioara, urmata de racire in aer linistit. Prin aplicarea acestui tratament se urmareste modificarea marimii grauntilor, uniformizarea structurii si imbunatatirea proprietatilor mecanice.

Romtech Enterprise va ofera servicii de tratamente termice Cluj Napoca, avand o experienta de peste 30 de ani in acest domeniu, aparatura si utiliaje performante.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.