Traditii de Sfantul Petru

Crestinii ortodocsi si catolici il praznuiesc la 29 iunie pe Sfantul Apostol Petru, dar si pe Apostolul Pavel, considerati intemeietorii Bisericii crestine. Sfantul Petru este unul dintre cei 12 apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos.

Sfantul Petru este un exemplu pentru cei care intorc capul catre credinta, dupa ce au gresit, pentru ca, pe parcursul vietii, Sfantul Petru s-a lepadat de Hristos.

Sfantul Petru se numea Simon si era un pescar sarac, care muncea mult ca sa aiba cu ce sa isi hranseasca familia. Numele Sfantului Petru provine de la cuvantul piatra, fiind astfel considerat o piatra de temelie a Bisericii crestine. Sfantul Petru era fratele Sfantului Apostol Andrei.

Sfantul Apostol Petru  s-a nascut in orasul Betsadia, pe malul nordic al lacului Ghenizaret, situata in Siria de astazi.

Sfantul Petru a fost rastignit in anul 64

Se spune ca Sfantul Petru a fost rastignit in anul 64, iar Sfantul Pavel a fost decapitat trei ani mai tarziu. Sfantul Petru era cel mai batran dintre apostoli, dar si cel mai sensibil. Se zice ca avea un caracter nestatornic.

In Sfanta Scriptura se spune ca Sfantul Petru era casatorit cand a devenit apostol. Atunci a renuntat la toate lucrurile materiale si s-a decis sa il urmeze pe Iisus.

In credinta populara se crede ca Sfantul Petru este mana dreapta a lui Dumnezeu, dar are grija si de granele pe care trebuie sa le imparta animalelor, ca sa le hraneasca. Se spune ca Sfantul Petru protejeaza si recoltele, mai ales de grindina.

Tot o credinta popular romaneasca spune ca din ziua de 29 iunie privighetoarea si cucul inceteaza sa mai cante.

In satele din Romania exista mai multe superstitii legate de ziua Sfantului Petru. Astfel, se spune ca nu este bine sa mananci mere in ziua Sfantului Petru. In aceasta zi, Sfantul Petru pocneste din bici.

De asemenea, persoanele care au pistrui se spala cu apa pe fata la miezul noptii, tocmai pentru a nu li se inmulti pistruii. O alta superstitie legata de ziua Sfantului Petru este aceea ca nu se bat merii in aceasta zi.

Comentarile sunt inchise