Totul despre stornarea si anularea facturilor fiscale

Factura fiscala este unul dintre cele mai utilizate documente contabile, indiferent de forma de organizare a companiei. Ea reprezinta un document emis de catre compania furnizoare catre alta companie sau persoana fizica pentru serviciile prestate si contine produsele vandute sau serviciile prestate, datele de identificare fiscala ale acestora, TVA-ul, pretul, cantitatea si valoarea fiecarui produs/serviciu.

Factura storno este un document care rectifica o tranzactie anterioara consemnata intr-o factura. Ea se intocmeste atunci cand a fost efectuata o tranzactie si ulterior se doreste modificarea sumei mentionate. Pe ea se va trece suma pe care doriti sa o scadeti din suma anterior facturata si se va face intotdeauna referire la factura anterioara care se doreste a fi corectata.

Stornarea reprezinta solutia pentru corectarea facturilor emise anterior si trimise deja clientului, precum si solutia pentru momentele in care clientul caruia i s-a emis deja factura returneaza produsele.

In contabilitate exista doua proceduri de stornare a unei facturi:

  • Se emite o factura care cuprinde sume cu minus pentru acele puncte care se doresc a fi stornate si valorile corectate cu plus
  • Se emit doua facturi, una in care sunt inscrise toate sumele din factura anterioara cu minus si a doua in care se inscriu sumele corecte

Anularea unei facturi fiscale se face prin taierea tuturor exemplarelor cu o linie si mentionarea pe ele „ANULAT”. Toate cele trei exemplare ale facturii trebuie sa contina aceasta mentiune, insa chiar daca au fost anulate, ele trebuie pastrate in evidenta contabila. Anularea se face in situatia in care factura nu a fost transmisa la beneficiar si se emite un nou document cu informatiile corecte.

CECMLV este o firma de contabilitate din Cluj Napoca care ofera servicii de contabilitate Cluj si care va recomanda sa respectati toate aceste aspecte legate de stornarea si anularea facturilor fiscale, astfel incat toate documentele sa fie in conformitate cu normele actuale.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.