Totul despre cutia de viteze

Cutia de viteze este un mecanism complex si indinspensabil oricarui vehicul motorizat. In cadrul autovehiculelor, cutia de viteze face parte din mecanismul de transmisie si transmite puterea de la motor la roti, prin schimbarea rapoartelor de transmisie folosind schimbatorul de viteze.

Aceasta componenta a masinii este formata din pinioane (vitezele) care sunt niste roti dintate de diferite marimi, care permit schimbarea raportului dintre viteza de rotatie a motorului si viteza de rotatie a rotilor.

Cutiile de viteze pot fi manuale sau automate, iar in cadrul acestui articol Bonmarc va prezinta cele mai importante informatii despre cele manuale. La cutiile de viteze manuale, schimbarea treptelor de viteza se face cu ajutorul schimbatorului de viteze, el actionand inelele sincronizatoare din interiorul cutiei.

Pentru a schimba vitezele in mod corespunzator, sunt necesare urmatoarele operatiuni:

  • Decuplarea cutiei de viteze de motor – cu ajutorul ambreajului
  • Selectarea vitezei dorite – prin miscarea schimbatorului de viteze
  • Cuplarea vitezei – prin deplasarea manetei de viteza in directia vitezei dorite
  • Cuplarea cutiei de viteze de motor – prin eliberarea ambreajului

Defectiunile care pot aparea in cazul cutiei de viteze sunt multiple si se datoreaza in special utilizarii defectuoase a acesteia. Schimbarea uleiului din cutia de viteze este recomandat sa se realizeze la intervale regulate de timp, chiar daca multi producatori de autovehicule nu mentioneaza cand ar trebui facut schimbul.

La fel ca si motorul, cutia de viteze are nevoie de un anumit timp pentru a se incalzi si pentru a functiona la parametri corespunzatori, motiv pentru care se recomanda ca in primele minute de deplasare sa schimbati vitezele lent, fara a tura prea tare motorul.

Alaturi de cutia de viteze, transmisia masinilor are si alte componente extrem de importante precum ambreiajul, axul cardanic, arborii planetari si altele. Bonmarc va sta la dispozitie cu o gama variata de piese auto Cluj la preturi foarte avantajoase si calitate superioara!

Comentarile sunt inchise