Sistemele de pensii si asigurari sociale au un impact urias asupra nivelului de trai al cetatenilor europeni si pentru sustenabilitatea politicilor financiare

Platforma software dezvoltata de SIVECO permite stabilirea cu acuratete a drepturilor persoanelor asigurate, in orice cadru legislativ, la nivel internationallogo_mic2

Sistemele de pensii sunt considerate din ce in ce mai mult un aspect de interes comun pentru toate tarile Uniunii Europene, fiind de o importanta majora atat pentru nivelul de trai al cetatenilor, cat si pentru sustenabilitatea politicilor financiare. Diferentele de la o tara la alta la nivelul reglementarilor legislative, al structurii si tipurilor de pensii disponibile reclama nevoia tot mai mare a unui cadru comun de gestionare a drepturilor de asigurari sociale, in contextul unei mobilitati in crestere a cetatenilor Uniunii Europene.

Pentru a raspunde nevoii de gestionare in mod eficient a sistemelor de pensii la nivel national, in acord cu politicile in vigoare, solutiile informatice dezvoltate de SIVECO au integrat instrumente pentru gestiunea unitara a asiguratilor, a angajatorilor, a cotizatiilor si pentru stabilirea in timp real a cuantumului drepturilor de care beneficiaza asiguratii.

Stabilirea cu acuratete a drepturilor de pensii si asigurari sociale, gestionarea si procesarea unui volum foarte mare de date in conditii de maxima eficienta si transparenta sunt principalele provocari pentru un sistem informatic dedicat gestionarii drepturilor de asigurari sociale.

SIVECO a solutionat cu succes aceste aspecte in cadrul sistemului informatic TOPAZ, realizat cu scopul de a oferi contribuabililor servicii imbunatatite in zona de prestatii contributive si noncontributive. Acest lucru este posibil prin furnizarea institutiilor publice care administreaza aceste prestatii un grad ridicat de eficienta, transparenta, dar si de control al activitatilor interne, printr-un proces de gestionare informatizata a drepturilor de pensii si asigurari sociale.

„Cuvantul cheie pentru asigurarea unei solutii informatice robuste pentru managementul informatizat al sistemelor de drepturi de asigurari sociale este flexibilitatea. Am tinut cont de acest aspect esential pe intreg parcursul etapelor de proiectare si dezvoltare a sistemului TOPAZ, echipandu-l cu mecanismul necesar integrarii rapide si in orice moment a modificarilor de natura legislativa care pot interveni. Aceasta functionalitate esentiala, dar si usurinta cu care putem localiza sistemul in orice tara, fac din TOPAZ o solutie competitiva pe plan international, care ofera institutiilor publice un control sporit asupra sistemelor publice de pensii si alte drepturi de asigurari sociale”, a declarat Mihaita Ionel, Director Customized Applications Development. 

Drepturile gestionate prin intermediul sistemului se refera atat la cele pentru care persoana asigurata a cotizat (ex: pensie, ajutor de somaj, indemnizatia de maternitate etc.), dar si la cele pentru care beneficiarul nu a platit cotizatii (ex: pensie sociala, ajutor pentru orfani etc).

Cu ajutorul solutiei infomatice propuse de SIVECO sunt centralizate in sistem informatiile necesare gestionarii si platii drepturilor de asigurari sociale de catre toate institutiile participante la proces. Mai mult, sistemul permite verificarea automata a indeplinirii conditiilor de eligibilitate si calculul automat al cuantumului beneficiilor asimilate, pe baza unui set de reguli predefinit care poate fi modificat in orice moment in functie de schimbarile legislative.

Sistemul include functionalitati care asigura gestiunea debitelor si restantelor pentru fiecare asigurat si permite stabilirea la orice moment de timp a nivelului sumelor curente de plata si monitorizarea situatiei platilor efectuate prin intermediul bancilor, posta, etc. Un alt modul esential al aplicatiei permite monitorizarea in timp real a incasarii cotizatiilor platite de angajatori, care pot fi efectuate direct si foarte rapid prin intermediul unei interfete de tip portal, integrate in aplicatie. Aceasta permite accesul rapid si simplu la informatiile necesare persoanelor autorizate, iar beneficiarilor ofera posibilitatea de a accesa propriul istoric de contributii si plati.

„Pe baza tuturor functionalitatilor oferite de sistem, utilizatorii acestuia au la indemana instrumentele necesare procesarii si rezolvarii rapide si corecte a cererilor de calcul si plati a drepturilor de asigurari sociale. Solutia informatica TOPAZ contribuie astfel in mod direct la eficientizarea si cresterea gradului de transparenta a sistemelor de pensii si asigurari sociale”, a adaugat Mihaita Ionel.

Despre SIVECO Romania

SIVECO Romania este liderul caselor romanesti de software si unul din integratorii software de succes din Europa Centrala si de Est. Compania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.

Compania a fost infiintata in 1992 si are peste 1.000 de angajati.

Actionarii SIVECO Romania sunt Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands B.V si SIVECO Management Team.

Adresandu-se organizatiilor private si publice, SIVECO Romania ofera solutii eficiente de eLearning, EAS (Enterprise Application Suite), Document Management, Business Inteligence, eHealth, eGovernment, eAgriculture si eCustoms, pentru piata nationala si internationala. SIVECO Romania s-a specializat in executia de proiecte informatice de mare complexitate si amploare.

De-a lungul celor peste 20 ani de existenta, compania si-a construit o reputatie solida, fiind recompensata cu peste 160 de premii interne si internationale.

SIVECO Romania SA este certificata ISO 9001:2008 de catre compania franceza AFNOR Groupe, una din primele 5 companii de audit din lume. SIVECO Romania dezvolta parteneriate solide cu cele mai mari companii de software si hardware din lume: Intel, HP, IBM, Bull, Oracle, Microsoft etc.

Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro, www.facebook.com/siveco si www.linkedin.com/company/siveco-romania.

Comentarile sunt inchise