Semnificatia Sanzienelor si traditiile din diferite zone ale tarii

Pe data de 24 iunie, Biserica Ortodoxa serbeaza nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, care este cunoscuta sub denumirea de Sanziene. Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a avut loc cu sase luni inainte de cea a lui Iisus Hristos, iar Sanzienele sunt asociate cu aceasta sarbatoare din calendarul crestin – ortodox.

Sarbatoarea Sanzienelor mai este denumita in unele zone si „Amutitul cucului”, deoarece aceasta pasare canta doar trei luni pe an, oprindu-se de cele mai multe ori in data de 24 iunie, cu ocazia acestei sarbatori. Daca inceteaza cucul sa cante inainte de Sanziene, se spune in popor ca vara va fi una secetoasa.

Sub denumirea de „Sanziene”, se identifica trei elemente care au o stransa legatura intre ele. Primul dintre acestea se refera la zanele bune care sunt foarte harnice in noaptea de 23 spre 24 iunie. Al doilea este reprezentat de florile galbene ce infloresc in preajma datei de 24 iunie, flori care au numeroase atribute divinatorii si sunt substitute vegetale ale zanelor cu acelasi nume, iar ultimul element vizeaza chiar sarbatoarea din aceasta zi.

Sanzienele sunt descrise de catre popor ca niste zane extrem de frumoase ale campului, care traiesc prin paduri si pe campii si care dau puteri deosebite florilor care in preajma acestei date devin plante de leac. Ziua in care se sarbatoresc Sanzienele este considerata sfanta, iar in aceasta zi nimeni nu lucreaza cat soarele se afla pe cer. Aceasta sarbatoare este in traditia populara o ocazie perfecta de a sarbatori soarele si muncile agricole specifice verii.

In multe zone din Romania, in noaptea de Sanziene se aprind focuri pe dealuri, iar in anumite sate oamenii umbla cu faclii aprinse, inconjurandu-si casa si ogoarele. Spre dimineata, baietii umbla prin sat si arunca cununi de sanziene in curtile fetelor gata de maritat. De asemenea, se spune ca in noaptea de Sanziene (23 spre 24 iunie), se deschid portile cerului si lumea de dincolo vine in contact cu lumea pamanteana, motiv pentru care in multe zone din tara se pomenesc cei adormiti.

Castelul Printul Vanator face parte din lista de hoteluri Turda si va asteapta cu portile deschise pentru a sarbatori aceasta zi minunata intr-un mod deosebit si relaxant. Pana la sfarsitul lunii iunie puteti beneficia de oferta disponibila pentru cazare, care cuprinde numeroase servicii si acces la SPA!

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.