Salariatii part time si declaratia pentru venituri cumulate

Persoanele care sunt angajate cu fractiune de norma si obtin venituri cumulate sunt obligate, conform legislatiei in vigoare, sa depuna in fiecare luna o declaratie pe proprie raspundere prin care mentioneaza ca au obtinut, in total, cel putin 1.450 lei brut, valoarea salariului minim pe economie.

Aceste declaratii sunt folosite de firme pentru a obtine scutirea de plata majorata a contributiilor CAS si CASS pentru luna anterioara.

In cazul in care salariatii care au contract de munca part time sau cu plata in acord, castiga o suma aflata sub echivalentul salariului minim brut, respectiv 1.450 lei, acestia nu trebuie sa depuna declaratiile, iar angajatorilor nu li se aplica scutirea de plata majorata a CAS si CASS.

Conform art. 140 alin. 1 si art. 158 alin. 1 din Codul fiscal, pentru persoanele juridice si fizice care au calitatea de angajatori, baza lunara de calcul pentru CAS si CASS o reprezinta suma castigurilor brute realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, asupra carora se datoreaza contributia individuala.

Exceptie de la aceasta regula este in cazul in care castigul lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat. In aceasta situatie venitul luat in calcul pentru determinarea bazei lunare de calcul al CAS si CASS datorate de angajatori sau persoanelor asimilate acestora este salariul minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile CAS si CASS, corespunzator cu numarul zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. Acestea sunt prevazute in Codul fiscal art. 140 ain. 2 si art 158.

Conform art. 140 alin. 3 si 4 si a art. 158 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, exceptia nu se aplica angajatorilor pe perioada in care angajatii acestora realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Astfel, in cazul angajatilor care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara, angajatorii datoreaza contributii CAS si CASS la nivelul venitului brut realizat efectiv si nu la nivelul salariului minim brut pe tara garantat.

In acest sens angajatii cu contract part time au obligatia sa depuna catre angajator declaratia mentionata anterior, pana in data de 5 a lunii in curs, pentru veniturile realizate in luna anterioara.

Ziberline Consulting va ajuta sa scapati de grija contabilitatii, fiind mereu la curent cu toate modificarile legislative. Asadar, apelati cu incredere la servicii contabilitate Cluj oferite de Ziberline Consulting.

Comentarile sunt inchise