Romania, focar de tuberculoza multidrog rezistenta in Europa!

Parteneriatul StopTB România a lansat ieri, 25 iulie 2012, campania „Stă în puterea ta să salvezi vieți! Acționează astăzi pentru o Românie fără Tuberculoză!”. Mesajele campaniei sunt adresate în principal ministrilor si membrilor Guvernului, parlamentarilor, autorităţilor de reglementare, funcţionarilor din sistemul de sănătate.

Scopul campaniei este informarea factorilor decizionali cu privire la măsurile imperios necesare pentru controlul Tuberculozei (TB) în România şi conştientizarea, de către autorităţi, a răspunderii care le revine în adoptarea acestor măsuri.
Parteneriatul StopTB România este alcătuit din 18 organizații, cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – Programul Național de Control al Tuberculozei (PNCT), al Biroului pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al antropologului american Jonathan Stillo.

Motivația campaniei
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de cazuri de Tuberculoză: aproximativ 20.000 de persoane se îmbolnăvesc anual și 1.500 de persoane mor din cauza Tuberculozei. Din cauza sub-finanțării cronice a Programului Național de Control al Tuberculozei și a lipsei măsurilor de suport social pentru pacienții cu Tuberculoză, România este în pragul confruntării cu o problemă majoră de sănătate publică. Lăsată nerezolvată, va avea efecte dramatice, pe termen lung, asupra populației, a sistemului de sănătate și a economiei.
Provocarea majoră este reprezentată de Tuberculoza multi-drog rezistentă (TB-MDR) și cea extensiv rezistentă la tratament (TB-XDR), România situându-se pe primul loc în Uniunea Europeană și în primele 18 țări cu încărcătură înaltă de TB-MDR și TB-XDR din regiunea europeană a OMS. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, România ar trebui să diagnosticheze anual peste 1.000 de persoane cu TB-MDR. Cu toate acestea, doar 384 de persoane au fost diagnosticate în 2011. Cazurile nediagnosticate și netratate infectează, la rândul lor, alte persoane, ducând la acumularea unui important rezervor de TB-MDR/XDR. Prin agresivitatea, durata lungă a tratamentului și șansele reduse de vindecare, Tuberculoza multi-drog rezistentă afectează profund și ireversibil viața pacienților.

„Toate problemele mele au început cu Tuberculoza. Tuberculoza mi-a distrus familia, de când tata s-a îmbolnăvit. A fost internat în spital foarte mult timp, mama a rămas singură, fără nici un ajutor material. Familia mea s-a străduit foarte mult ca să reziste, făcând datorii, ceea ce în câțiva ani ne-a adus în situaÈ›ia de a nu mai avea nici casa… Am ajuns în stradă din cauza Tuberculozei.” – Mariana, 30 ani, pacienta cu TB-XDR.
„Suntem niÈ™te oameni învinÈ™i ai societății. Și când ne vedem aÈ™a cum suntem acum È™i È™tim cum eram când contam, când aveam un loc de muncă, este greu… De aceea spunem că ne este ruÈ™ine, pentru că nu mai însemnăm nimic, pentru nimeni.” – Mircea, 50 de ani, fost miner, acum caz social, pacient cu TB-XDR în fază terminală.

În România anului 2012, Tuberculoza nu mai este izolată doar la persoane din categoriile defavorizate. În România se vine zilnic în contact cu Tuberculoza şi oricine, indiferent de clasă socială sau standard de viaţă, se poate îmbolnăvi. Un singur bolnav de TB netratat poate transmite boala altor 10-15 persoane. Iar bolnavii de Tuberculoză multi-drog rezistentă sau extrem de rezistentă transmit mai departe nu tuberculoza simpla, ci direct formele de boală rezistente la tratament.

Contextul
Recenta misiune de evaluare a Programului Național de Control al Tuberculozei, desfăşurată de Organizația Mondială a Sănătății – Green Light Committee (OMS – GLC) a relevat o serie de măsuri pe care factorii de decizie din România trebuie să le adopte în cel mai scurt timp pentru a asigura protecția populației față de Tuberculoza multi-drog rezistentă, între care:
1. Implementarea metodelor de diagnostic rapid,
2. Asigurarea tratamentului complet, continuu și sub strictă supraveghere, pentru toți pacienții cu TB și TB-MDR/XDR,
3. Asigurarea suportului social pentru toți pacienții cu Tuberculoză.

Campania
Conştienţi de ameninţarea reală pe care o reprezintă Tuberculoza în acest moment ţara noastră, membrii Parteneriatului StopTB România lansează astăzi campania „Stă în puterea ta să salvezi vieți! Acționează astăzi pentru o Românie fără Tuberculoză!” – campanie de conştientizare şi responsabilizare a factorilor decizionali din România.
Campania are o durată de 6 luni, iar principalele sale obiective sunt:
• Recunoaşterea TB ca problemă de sănătate publică majoră,
• Creşterea capacităţii şi finanţarea adecvată a Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT),
• Aprobarea şi finanţarea adecvată a Planului Naţional de Prevenire şi Management al TB-MDR, conform angajamentului asumat de Ministerul Sănătății prin semnarea în 2011, la Baku, a Planului European de Acţiune privind Prevenirea şi Managementul TB-MDR/XDR,
• Adoptarea măsurilor de suport social pentru pacienţii cu Tuberculoză și asigurarea tratamentului continuu, cu medicamente eficace, pentru toți pacienții.

„Dacă Programul Naţional de Control al Tuberculozei ar fi finanţat adecvat, dacă România ar aproba şi aplica Planul Național de Prevenire și Management al TB-M/XDR pentru 2012 – 2015 şi dacă ar adopta măsuri de suport pentru bolnavii de TB, până în 2015 ar putea fi diagnosticate cel puţin 85% din cazurile de TB-MDR/XDR şi ar putea fi vindecate cel puţin 75% (3 din 4) din cazurile de aceste tipuri diagnosticate”, afirmă Dr. Gilda Popescu, Coordonatorul Tehnic Național al Programului Național de Control al Tuberculozei.

“Ne dorim să facem mai mult decât să tragem un semnal de alarmă. Ne dorim să determinăm autoritățile să acționeze concret și asta în cel mai scurt timp, deoarece tuberculoza este o problemă de sănătate publică majoră!”- Dr. Silvia Asandi, Director General al Fundației Romanian Angel Appeal, organizație membră a Parteneriatului StopTB România.

Parteneriatul StopTB România:

Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă
Asociația Română a Bolnavilor de Tuberculoză
Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate
Crucea Rosie Română
Fundația Romanian Angel Appeal
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România
Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București
Asociația Română Anti-SIDA
Romanian Harm Reduction Network
ACCEPT România
World Vision România
Asociația Jurnaliștilor din Domeniul Medical
Societatea Studenților în Medicină din București
Organizația Studenților Mediciniști din Cluj
Societatea Studenților în Medicină din Timișoara
Societatea Studenților Mediciniști Iași
Liga Studenților Mediciniști Târgu Mureș

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.