Recoacerea de tip 2

Recoacerea de tip 2 presupune incalzirea supracritica a otelului, urmata de mentinere si racire lenta, in acest fel se obtine starea de echilibru conforma cu diagrama de echilibru. Acest tip de tratament asigura recristalizarea fazica a otelului, are efect de inmuiere si detensionare.

In functie de temperatura de incalzire si procedeul de tratament termic, recoacerea de tip 2 poate fi: completa, izoterma, incompleta, de inmuiere si de normalizare.

Recoacere completa realizeaza recristalizarea intregii structuri. Aceasta metoda se aplica otelului hipoeutectoid, care se incalzeste si se mentine pentru a ajunge caldura la miezul piesei si pentru a se desfasura transformarile de faza in volumul piesei, apoi se raceste lent in cuptor, in nisp sau cenusa fierbinte. Incalzirea la aceste temperaturi asigura obtinerea  unei austenite cu granulatie fina, care la racirea lenta se transforma intr-o structura secundara ferito-perlitica fina cu plasticitate ridicata, rezistenta si duritate reduse. Recoacerea completa se foloseste in cazul pieselor turnate in forme de nisip, produselor sudate sau forjate, pentru a elimina structura Widmanstatten de supraincalzire. De asemenea se poate aplica si semifabricatelor forjate care prezinta stare partiala de ecruisare.

Recoacerea izoterma se realizeaza din incalzirea pentru austenitizare ca si la recoacerea completa, apoi piesa este transferata intr-un alt cuptor la o temperatura intre 630-700 grade Clesius, unde se mentine izoterm pentru descompunerea completa a austenitei, urmata de racirea in aer. Recoacerea izoterma are ca avantaj micsorarea duratei de tratament, mai ales in cazul otelurilor aliate, la care reducerea duritatii ar necesita aplicarea recoacerii complete, dar la viteze foarte lente de racire. Acest tip de recoacere se poate aplica doar pieselor forjate sau degrosate, de dimensiuni mici.

Recoacerea incompleta asigura recristalizarea partiala a structurii prin incalzire la temperaturi de aproximativ 770-800 grade Celsius. In cazul otelurilor hipoeutectoide incalzirea la aceste temperaturi asigura recristalizarea perlitei, partial a feritei proeutectoide si detensionarea. Prin acest procedeu se imbunatateste prelucrabilitatea otelului prin reducerea duritatii si a susceptibilitatii la fisurare in timpul deformarii plastice la rece. Acest tip de recoacere se mai numeste si recoacere de globulizare sau coalescenta.

Recoacerea de inmuiere inlocuieste recoacere completa a otelurilor aliate, la care in urma deformarii plastice la cald sau a tratamentului termic de normalizare, rezulta o structura in afara de echilibru, dura, cum este perlita sorbitica, troostita, bainita sau chiar martensita. In cazul acestei proceduri, incalzirea se realizeaza la temperaturi intre 650-680 grade Celsius, pentru descompunerea martensitei, bainitei si coalescenta carburilor. In cazul acestui tip de recoacere valoarea duritatii este mai mare decat la recoacerea completa, dar se incadreaza in valorile prescrise de standarde.

In cazul recoacerii de normalizare tratamentul consta in incalzirea otelului, mentinere scurta pentru austenitizare si racire in aer, pentru obtinerea unei structuri de tip perlitic, fina si cu graunti cristalini uniform repartizati. Acest tip de tratament realizeaza recristalizarea intregii structuri. In cazul otelurilor hipereutectoide, normalizarea elimina reteaua de cementita secundara din structura de recoacere completa. In cazul otelurilor aliate, normalizarea urmata de o recoacere de inmuiere poate inlocui recoacerea completa.

Echipa Romtech Enterprise, cu o experienta de peste 25 de ani in domeniul tratamentelor termice, va ofera servicii de recoacere de feritizare Cluj, de cea mai buna calitate.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.