PROIECT ERASMUS+KA1

01.02.2018

Colegiul Tehnic de Alimentație și Turism „Dumitru Moțoc”, Galați

anunță lansarea proiectului

Formarea profesională inițială și validarea învățării în sistem dual în turism și alimentație

Scopul acestui proiect este de a îmbunătăți șansele de inserție pe piața muncii a tinerilor absolvenți prin instruirea practică a elevilor de clasa a X-a și a XI-a în unități economice cu tradiție de primire a practicanților în sistem de învățământ dual, elevii participanți având oportunitatea de a dobândi cunoștințe, abilități și atitudini recunoscute în țara gazdă și în România și să se integreze într-o cultură diferită, să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare într-o limbă străină.

Proiectul este realizat în parteneriat cu organizații de primire din Marea Britanie și Germania, unde se vor trimite 2 fluxuri de mobilitate a câte 14 elevi de clasa a X-a de la școală profesională, cofetar și bucătar, și 2 fluxuri de mobilitate a câte 14 elevi de clasa a X-a și  a XI-a de la profilul Servicii, calificarea Tehnician în turism pentru  stagii de practică în unități școlare și companii. Organizațiile de primire dispun de experiență bogată și rezultate în domeniu. În total, un număr de 56 de elevi ai instituției noastre școlare vor participa direct la stagiile de pregătire profesională din străinătate.

Proiectul, cu numărul de referință 2017-1-RO01-KA102-036608, este cofinanțat de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Proiecte de mobilitate (Acţiunea cheie 1) – Formare profesională (VET).

Obiectivul general al proiectului urmărește  îmbunătățirea șanselor de succes privind  inserția absolvenților din ÎPT, din instituția noastră, pe piața europeană a muncii,  prin formare profesională de calitate adaptată la cerințele pieței muncii contemporane caracterizată de dinamism, flexibilitate, diversitate. Acest obiectiv contribuie la realizarea obiectivului 1 al Strategiei Europa 2020 privind creșterea economică inteligentă, durabilă și inclusivă – ocuparea forței de muncă.

Mobilitățile care sunt preconizate să se desfășoare în cadrul acestui proiect sunt planificate astfel:

 • În primul an de proiect:
  • Flux 1: 12—31.03.2018 – Tehnician turism, clasa a XI-a: Grwp Llandrillo Menai (GLLM), Rhos on Sea, Colwyn Bay, UK
  • Flux 2: 14—27.05.2018 – Cofetar clasa a X-a: Grwp Llandrillo Menai (GLLM), Rhos on Sea, Colwyn Bay, UK
 • În al doilea an de proiect:
  • Flux 3: 17—30.03.2019 – Tehnician în turism, clasa a X-a: Grwp Llandrillo Menai (GLLM), Rhos on Sea, Colwyn Bay, UK
  • Flux 4: 5-18.05.2019– Bucatar, clasa a X-a
   • Akademie Klausenhof gGmbH, Hamminkeln, Ge
   • Hotel Lindenhof, Rees-Haldern, Ge
   • Restaurant Art, Wesel, Ge
   • Restaurant Langenhorst, Isselburg-Heelden, Ge
   • Welcome Hotel Wesel – Rheinresidenz Wesel GmbH & Co, Wesel, Ge
   • Hotel Haus Elmer, Hamminkeln-Marienthal, Ge

Prin implementarea acestui proiect elevii:

 • Vor avea șanse sporite de angajare pe posturi corespunzătoare calificării lor în unități economice de profil cu recunoașterea competențelor dobândite în cadrul activităților proiectului;
 • Vor fi capabili să ia decizii în privința traseului educațional, progresului în carieră și să acceadă către specializări suplimentare care să le garanteze succesul profesional;
 • Vor beneficia de relații solide cu mediul economic, vor lua contact cu piața forței de muncă și cu agenții economici din spațiul european.

Prin implementarea acestui proiect profesorii:

 • Vor contribui la implementarea învățământului profesional dual în școala noastră ca persoane resursă, ceea ce contribuie la prestigiul lor profesional și le asigură șanse sporite de consolidare a statutului profesional.
 • Vor avea competențe lingvistice și orizont cultural îmbunătățite, ceea ce contribuie atât la dezvoltarea profesională, cât și personală.
 • Vor fi capabili de a opera cu un curriculum aliniat la cerințele pieței forței de muncă, să-și asume responsabilitățile ce decurg din implementarea învățământului profesional dual și să mențină o legătură strânsă cu agenții economici parteneri.

La nivel local impactul proiectului se va regăsi în beneficiile agenților economici care vor conștientiza că sunt consultanți în procesul de elaborare a curriculum-ului.

La nivel national, prin promovarea proiectului pe canale media și rețele de socializare se vor putea transmite rezultate, experiențe dobândite, povești de succes ale participanților.

Întocmit,

Responsabil informare, promovare și diseminare

Istrate Doina Mirabela

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.