Procedura de procesare a formularului 230 in 2018

In data de 11 aprilie 2018, a fost adoptata, prin OpANAF nr. 1003/2018, procedura privind modalitatea de procesare a formularelor 230, in acest an. Acest formular reprezinta „cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii”.

Procedura se aplica de catre compartimentul cu atributii de gestiune registru contribuabili si declaratii fiscale persoane fizice. Pentru formularele 230 depuse se intocmeste, in format electronic, o evidenta cu cerereile depuse de contribuabili, in termen de o zi lucratoare de la depunerea acestora. Iar procesarea formularelor 230 se realizeaza in termen de 15 zile lucratoarea de la primirea lor.

Dupa procesarea formularelor se emite si se transmite, contribuabililor care au depus cerere in format de hartie, o notificare conform modelului prevazut in ordin. Dupa comunicarea notificarilor se proceseaza in evidenta fiscala data comunicarii acestora, in felul urmator:

  • in ziua urmatoare termenului de 15 zile de la data punerii la dispozitia persoanei fizice a documentului comunicat prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual”;
  • in termen de 24 de ore de la primirea confirmarii de primire de la posta.

Transferul catre entitatea non-profit va fi autorizat de catre organul fiscal dupa expirarea termenului de 30 de zile de la data comunicarii notificarii.

Lista contribuabililor in cazul carora s-a implinit termenul de 30 de zile de la data comunicarii notificarii se intocmeste zilnic. Contribuabilii care au comunicat, in scris, organului fiscal faptul ca nu si-au exercitat optiunea, sunt eliminati din aceasta lista.

Virarea sumelor reprezentand pana la 2% din impozit se realizeaza in maxim 90 de zile de la data depunerii cererii.

Daca dupa virarea sumelor in contul beneficiarilor se constata ca suma a fost virata in mod necuvenit, se vor efectua demersurile necesare pentru recuperarea sumelor prin emiterea unei decizii. Aceste aspecte sunt prevazute in art. 100 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

CECMLV va ofera servicii financiar-contabile Cluj, avand o experienta de peste 10 ani in acest domeniu. Apeland la echipa lor de profesionisti veti economisi timp, bani si veti avea certitudinea ca ati ales varianta optima pentru dumneavoastra.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.