Prima parte a istoriei cosurilor de fum

Cosurile de fum sunt foarte vestite inca din trecut desi toata lumea stie faptul ca Mos Craciun viziteaza locuintele copiilor cuminti si coboara prin acestea in Ajun de Craciun. Cosurile de fum fac parte din folclorul european si au fost incluse frecvent in foarte multe evenimente care au loc in viata oamenilor in general.

In trecut, toate locuintele existente erau incalzite cu ajutorul lemnelor, neexistand atunci cosuri de fum. De asemenea, in Romania oamenii aveau diverse tuburi trase din bucatarie prin pereti pentru a asigura caldura si astfel se bucurau de o sursa foarte buna de incalzire. Atunci, din cauza faptului ca nu existau cosuri de fum, toata cantitatea de fum rezultata din ardere ramanea in interiorul caselor si singura modalitate prin care se putea elimina era printr-o spartura intr-unul din ziduri. Majoritatea locuintelor erau atunci pline de fum, lucru care afecta foarte mult si sanatatea persoanelor care traiau in interiorul acestora.

Referitor la originea cosurilor de fum nu exista date concrete, insa se stie faptul ca ele au fost construite in Europa pentru evacuarea fumului din case, dupa secolul 12. Ele au inceput atunci sa fie adoptate de clasa mijlocie a populatiei, iar oamenii care nu isi permiteau sa isi construiasca unul au continuat sa faca focul in mijlocul camerei.

Inaintand in timp aflam ca incepusera sa se construiasca anumite cosuri de fum mai ieftine, insa acestea erau deseori periculoase si sensibile la foc deoarece aveau o structura din lemn acoperita de noroi, lut si paie.

Inaintand in timp aflam ca au inceput sa se construiasca anumite cosuri de fum mai ieftine, insa acestea erau periculoase si sensibile la foc deoarece aveau o structura din lemn acoperita de noroi, lut si paie. Incepand cu secolul 17, in Anglia, acele cosuri de fum care erau considerate periculoase au fost interzise si trebuiau refacute din caramida si mortar si ridicate la minim 4 metri deasupra casei.  Pana in anul 1719 s-au refacut toate cosurile de fum din lut si au fost reconstruite din caramida.

Cu toate ca au inceput sa fie utilizate cosurile de fum din caramida, fumul din casa nu reusea sa fie eliminat in totalitate deoarece majoritatea semineelor folosite la gatit lasau o cantitate semnificativa de fum in locuinte. Aceasta problema a fumului din locuinte si a incapacitatii cosurilor de fum din acea vreme de a-l elimina, a ramas o problema pana in secolul 18 deoarece acele tipuri de cosuri de fum nu erau realizate cu un design corespunzator si capabil de a elimina in mod eficient fumul din case.

KaminHorn va sta la dispozitie cu o gama variata de produse calitative precum: hornuri profesionale, focare seminee, sobe pe lemne si multe altele. Pentru siguranta casei voastre, va sfatuim sa achizitionati un cos de fum de calitate!

Comentarile sunt inchise