Prevederile Codului Muncii privind munca nedeclarata

Potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are obligatia de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca si documentele de evidenta a orelor de munca prestate zilnic de catre angajati, in care sa fie specificata ora de incepere si ora la care se sfarseste programul de lucru.

Datorita acestei obligativitati se poate verifica in timp real forma de angajare a persoanelor care isi desfasoara activitatea la locul de munca, in cazul unui control.

Ordonanta de urgenta nr. 53/2017, prin care se modifica si se completeaza Codul Muncii, adoptata executiv in sedinta din 4 august 2017, reglementeaza situatiile care consitutie munca nedeclarata ca fiind urmatoarele:

  • primirea la munca a unei persoane fara incheierea unui contract individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii;
  • primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
  • primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat;
  • primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractului individual de munca cu timp partial.

De asemenea prin Ordonanta nr. 53/2017 se mareste limita de 5 persoane, stabilita pana in prezent, pentru prestarea muncii nedeclarate iar fapta se incadreaza ca si contraventie si va fi sanctionata ca atare. Cuantumul amenzii contraventionale a fost majorat, insa, pentru a incuraja contravenientul la plata benevola a acesteia, s-a acordat posibilitatea achitarii a jumatate din valoarea amenzii in cazul in care aceasta este achitata in maxim 48 de ore de la data comunicarii procesului verbal de sanctionare.

Primirea la munca a unei persoane aflata ilegal in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, potrivit Ordonantei nr. 53/2017.

Pentru mai multe detalii privind legislatia financiar-contabila va invitam sa apelati cu incredere la MM Expert, va sta la dispozitie cu servicii de contabilitate financiara Cluj si cu solutii personalizate in functie de nevoile dumneavoastra.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.