Pregatirea cosului de fum pentru vremea umeda

pregatire cos fum sezonul umed

Stiati ca hornul dumneavoastra are nevoie de atentie suplimentara in perioadele cu ploaie, zapada si gheata?  Luna septembrie a inceput, si o data cu ea ne putem astepta tot mai des la „dusurile reci” specifice acestei perioade. In functie de materialul, designul si constructia hornului, exista numeroase masuri control, prevenire si remediere pentru a ne asigura ca hornul va functiona in conditii de siguranta in momentul utilizarii lui.

Ce probleme pot provoca ploile si umiditatea ridicata?

  1. RUGINA:

Rugina poate aparea pe orice portiune metalica a cosului de fum si a canalului de racordare, poate provoca daune majore daca este permisa raspandirea.
Cand se efectueaza inspectia cosului de fum, cereti sa se verifice de rugina canalul de racordare, focarul si orice accesorii metalice.

  1. ACUMULAREA GUDRONULUI UMED:

In cazuri de functionare corespunzatoare, gudronul umed se poate acumula in interiorul cosului de fum. Gudronul umed este o substanta foarte periculoasa si foarte inflamabila care se poate dezvolta pe masura cresterii nivelului de umiditate.
Temperatura rece din atmosfera va crea condens in interiorul cosului de fum(mai ales daca cosul de fum nu este izolat) deoarece caldura focului este eliberata prin cosul de fum.  Acest condens este foarte acid si foarte inflamabil.
Gudronul umed se formeaza in special in timpul lunilor umede, usor calde, cum ar fi septembrie, aprilie si mai.

  1. DETERIORAREA ZIDARIEI:

Cosul tau este construit din caramida de zidarie? Umiditatea la zidarie este foarte frecventa in lunile de umiditate ridicata si ploaie.
Chiar si pe termen scurt, expunerea la umezeala poate duce la aparitia crapaturilor si a deteriorarilor caramizilor si a adezivului. Odata ce zidaria este deteriorata, este mai vulnerabila la deteriorarea suplimentara in conditii de umiditate.
In multe cazuri, proprietarii de case nu isi dau seama ca exista fisuri in cos pana in  perioada ploioasa, sau pana la punerea in functiune.
Daca fisurile din zidarie nu sunt reparate de urgenta, vor aparea daune suplimentare, fiind pericol iminent de incendiu. In cazul in care cosul este prea deteriorat, recomandam inlocuirea de urgenta cu un cos de fum profesional.

  1. COSURI DE FUM PROFESIONALE NETENCUITE

Cosurile de fum profesionale ceramice triplustrat trebuiesc tencuite, in caz contrar blocurile de beton vor trage umezeala, ceea ce afecteaza functionarea corespunzatoare a cosului, si totodata impiedica ventilarea/uscarea corespunzatoare a vatei din interiorul cosului de fum profesional. Tencuirea cosurilor de fum profesionale reprezinta una din conditiile de acordare a garantiei.
Se recomanda efectuarea inspectiei anuale a cosului de fum cu un cosar autorizat. Acesta poate identifica oricare dintre problemele de mai sus si va poate recomanda reparatiile necesare pentru a va mentine cosul in forma buna.

Protejati-va caminul de vremea umeda si tineti-va familia in siguranta!

KaminHorn – Cosuri de fum sigure pentru locuinta dumneavoastra!

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.