Pizza, o incursiune in istorie – Big Belly Cluj

Niciun alt preparat din intreaga lume nu este atat de cunoscut si de indragit ca pizza, gustul ei oferind de fiecare data o experienta culinara unica, in functie de ingredientele folosite la prepararea ei. Poate fi preparata intr-o varietate de retete in functie de gusturile fiecaruia si ofera posibilitatea de a fi consumata alaturi de o multime de ingrediente si sosuri delicioare, lucru care face ca pizza sa poata fi reinventata in numeroase retete.

Big Belly este un restaurant din Cluj care ofera sortimente diversificate de pizza, de la simpla focaccia pana la cele mai complexe si delicioase retete, astfel incat sa satisfaca gusturile chiar si a celor mai pretentiosi gurmanzi. Pe langa servicii de livrare pizza in Cluj, acest restaurant ofera si alte sortimente delicioase de mancare precum burgeri suculenti, cartofi prajiti crocanti sau portii de paste ce iti lasa gura apa, ce trebuie neaparat incercate.

livrare pizza Cluj

Pizza, scurta istorie

  • Contrar credintei generale, pizza nu este originara din Italia. De fapt nu se stie cine a “inventat” aceasta mancare delicioasa. Desi cultura meditareana are variante incipiente inradacinate in dieta lor, variante similare au fost descoperite si in Egipt, Babilon si Imperiul Persan. Se stie ca in Grecia Antica mancau o paine rotunda si plata, deasupra careia puneau diferite condimente si ingrediente.
  • In Italia, orasul care este strans legat de pizza este Napoli. Aici acest fel de mancare a devenit foarte popular in randul saracilor, in special fiindca era foarte ieftin de preparat, gustos si satios.
  • Prima pizzerie din lume s-a dechis in anul 1830 si mai exista si azi pe strazile din Napoli.
  • Precursorul pizzei se crede a fi focaccia, painea cunoscuta de romani sub denumirea de „panis focacius”. Acesteia i s-au adaugat diverse toppinguri in timp.
  • Cel mai cunoscut si apreciat tip de pizza din Italia este clasica reteta de pizza Margherita, legenda spunand ca ar fi fost creata in 1889 pentru vizita cuplului regal la Napoli (regina Margherita si Umberto I). Pizza este inspirata de culorile steagului Italian.
  • La nivel global, pizza a luat amploare, in mare parte, datorita valului de imigranți italieni care au plecat spre America de Nord spre sfarsitul secolului al XIX-lea. Prima referinta la „pizza” in Statele Unite a avut loc in 1904 intr-un articol din „Boston Journal”.

Comentarile sunt inchise