Peste 6.500 de liceeni din toata tara inscrisi in programul I sport in Saptamana “Scoala Altfel”

Bucuresti, 12 aprilie 2012 – Intre 2 si 6 aprilie, in „Saptamana Scoala Altfel”, 120 de profesori din 50 de licee au dat startul programului national de educatie pentru sanatate si viata activa I <heart> sport. Programul a debutat printr-o serie de intalniri intre medici specialisti si peste 400 de liceeni din Bucuresti, Timisoara, Craiova, Iasi, Cluj, Constanta si Oravita. Patru licee din Bucuresti, Constanta si Timisoara au initiat in aceasta saptamana primele cluburi I <heart> sport  din tara. (www.iheartsport.ro)

Capitala a participat la lansarea programului national prin elevii Liceului Economic Costin C. Kiritescu, sub coordonarea profesoarei Nicoleta Alexe.

Parte a programului global de responsabilitate sociala “Young Health Programme” initiat de AstraZeneca la nivel international, I <heart> sporteste un program realizat  in parteneriat cu Junior Achievement Romania si Fundatia Romana a Inimii si posibil datorita sustinerii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

I <heart> sport este un program national de preventie primara a bolilor cardiovasculare si va implica peste 50.000 de liceeni din Romania in urmatorii trei ani. Programul isi propune sa cultive un stil de viata sanatos in randul tinerilor, printr-o formula moderna si colaborativa: educatie la clasa si participare la activitati sportive prin implicarea a trei parteneri cu expertiza in educatie, sanatate si respectiv preventie.

„Astra Zeneca are responsabilitatea de a sprijinieducatia tinerilorpentrucaacestiasainteleagaimportantafactorilor de risc cardiovascular. Suntem constienti de rolul pe care il avem in comunitate ca actor social si, anul acesta, cu ocazia Zilei Internationale a Sanatatii – 7 aprilie – am lansat in licee programul I <heart> sport. Primele rezultate ale programului sunt incurajatoare si, impreuna cu partenerii nostri, suntem increzatori de faptul ca pe parcursul urmatorilor trei ani, vom avea o contributie importanta la imbunatatirea starii de sanatate a tinerei generatii” – declara Otilia Radu, Corporate Affairs Manager Astra Zeneca Romania.

Primele activitati din cadrul programului au inceput in saptamana „Scoala Altfel” cand peste 400  de liceeni din Bucuresti, Timisoara, Craiova, Iasi, Cluj, Constanta si Oravita au aflat in clasa, direct de la medici specialisti cum apar bolile cardiovasculare, faptul ca sedentarismul si alimentatia nesanatoasa sunt printre cele mai importante probleme la nivel global si principalii factori de risc in bolile cardiovasculare. Impreuna au discutat despre importanta si modul in care tinerii pot dobandi inca din perioada adolescentei, comportamentele esentiale pentru un stil de viata sanatos.

 „Colegii mei, medici specialisti cardiologi din Fundatia Romana a Inimii impreuna cu mine am avut placerea saptamana trecuta sa descoperim in licee tineri dornici sa inteleaga care sunt factorii de risc cardiovascular care le pot afecta starea de sanatate viitoare si, sa discutam impreuna importanta adoptarii unui stil de viata sanatos. O viata activa are beneficii asupra bunei functionari a organismului in general si contribuie la realizarea unui echilibru psiho-emotional; de aceea, pentru tineri sportul trebuie sa devina un mod de viata” -declara Prof. Dr. Dan Gaita, Presedinte al Fundatiei Romane a Inimii.

In Bucuresti, peste 50 de elevi ai Liceului Economic Costin C. Kiritescu s-au intalnit la clasa cu Rodica Draghici – Fundatia Romana a Inimii. Dupa aceasta prima intalnire, Nicoleta Alexe, profesor coordonator, va continua implementarea activitatilor din programul Educatie pentru sanatate prin materialele puse la dispozitie in mod gratuit: „Prezentarea de azi din cadrul programului de educatie pentru sanatate I <heart>sport a avut un impact pozitiv asupra elevilor nostri. Tinem sa va multumim ca ati demarat acest program in randul tinerilor, program care ar putea fi un prim pas esential in modelarea unui comportament sanatos si a unui stil de viata sanatos. Asteptam ca in derularea programului la clasa sa ne trimiteti in continuare consultanti voluntari, deoarece elevii sunt entuziasmati si dornici sa comunice cu specialisti”, spune profesoara.

Cu sprijinul profesorilorsi prin coordonarea Junior Achievement, elevi din patru licee din Bucuresti, Constanta si Timisoara au inceput deja sa lucreze la o initiativa antreprenoriala sociala – primele cluburi I <heart> sport din tara – care vor functiona ca entitati pilot pentru a crea un model replicabil la nivel national. In cadrul acestor cluburi, liceenii vor practica sporturile preferate siisi vor exersa si competentele antreprenoriale si de lucru in echipa, organizand evenimente si competitii in care vor implica colegii, scolile si comunitatea locala.

 „Sanatatea si modul de viata sanatos sunt componente esentiale pentru succesul profesional al tinerilor. Din pacate, din multe motive, a trecut in alt plan, mai ales in perioada in care tinerii devin tot mai independenti de parinti. Ei trebuie sa invete despre riscurile alimentatiei deficitare, ale lipsei de miscare si unde este mai potrivit decat la scoala, mai ales ca Ministerul Educatiei a introdus deja de ceva timp Educatia pentru Sanatate in curricula la decizia scolii. Parteneriatele, ca cel prezent, transforma in realitate aceste ore,” spune Stefania Popp, Director Executiv Junior Achievement Romania.

Pana la aceasta data, aproximativ 200 de profesori impreuna cu peste 6.500 de elevi din peste 50 de licee din toata tara s-au inscris la activitatile educationale ale programului si vor primi gratuit kitul programului (manualul elevului, ghidul profesorului si consultantului voluntar, materialele necesare pentru operarea cluburilor, materiale de promovare a programului).

Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul programului: www.iheartsport.ro. 

Despre organizatori:

Junior Achievement Romania, organizatie non-profit, a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip „learning by doing”  sunt urmate anual de peste 150.000 de elevi din 1.000 de institutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri. 

Fundatia Romana a Inimii a fost infiintata de catre membrii Societatii Romane de Cardiologie pentru implementarea strategiei nationale in domeniul preventiei bolilor cardiovasculare si pentru sustinerea campaniilor catre publicul larg initiate de Societatea Romana de Cardiologie. 

AstraZeneca Romania

AstraZeneca este o companie bio-farmaceutica internationala avand o contributie esentiala in descoperirea, dezvoltarea, productia si comercializarea de medicamente inovatoare, pentru unele din cele mai grave maladii: cancer, boli gastrointestinale, cardiovasculare, neuropsihiatrice, respiratorii si inflamatorii. AstraZeneca este prezentain peste 100 de tari, iar produsele sale ajuta la imbunatatirea starii de sanatate a milioane de oameni din intreaga lume.

 Contacte:

 Junior Achievement Romania

Lucian Gramescu – Operations Manager

Tel: 0726 734 271

E-mail: lucian.gramescu@jaromania.org

Website: www.jaromania.org

 

Fundatia Romana a Inimii

Ileana Penea – Director Comunicare si Marketing

Tel: 0744 337 705

E-mail: office@romanianheart.ro

Webiste: http://www.romanianheart.ro/

 

AstraZeneca Romania

Mirela Vasile – Project Manager I <heart> sport

Tel: 0725 167 757

E-mail: mirela.vasile@astrazeneca.com

 

 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.