OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE A GÂNDIRII CREATIVE, COMUNICĂRII EFICIENTE ȘI ABILITĂȚILOR DIGITALE PRIN PROGRAMUL ERASMUS+

Peste 80 de persoane din Craiova, cadre didactice, membri și voluntari ai unor ong-uri, și-au dezvoltat gândirea creativă și competențele de comunicare eficientă prin participarea la două cursuri de formare, organizate de Asociația Edulife.

Cele două cursuri, cu tematica, ,,Gandirea creativa si tehnici de rezolvare a problemelor” și ,,Calea spre o comunicare eficienta” s-au desfășurat în cadrul proiectului Erasmus +, cu titlul ,,Dezvoltarea organizațională prin proiecte europene”, număr Contract 2015-1-RO01-KA101/104-014612, proiect câștigat de Asociația Edulife și derulat în perioada 01.11.2015-31.10.2016.

poz-curs-1

Proiectul, izvorât din nevoile concrete ale asociației, legate de dezvoltarea organizatională și internationalizarea acesteia, a asigurat formarea unui număr de 4 membri, în spațiul european, prin participarea la cursuri de formare centrate pe gândirea creativă, comunicarea eficientă și dezvoltarea competențelor IT.

Cei trei furnizori de formare, respectiv, Eucourses.eu (Suedia), Skupina Primera (Slovenia),  ITC (Republica Ceha) au fost aleși datorită vastei experiente in domeniile de formare  și a feedback-ului pozitiv primit de la cursantii anteriori.

Participând la aceste cursuri de formare, cei 4 membrii ai asociației  și-au dezvoltat nivelul de cunoștințe, capacitatea de a lucra în echipe internaționale și de a atenua stările conflictuale, gândind cu optimism soluțiile.

poz-lubli

La întoarcerea în instituție, participanții au devenit resursă de învățare și, prin cele 4 cursuri de formare susținute, câte  2 pe fiecare din temele ,,Gandirea creativă și tehnici de rezolvare a problemelor” și ,,Calea spre o comunicare eficientă”, au transmis din cunoștințele acumulate celor peste 80 de persoane participante la cursuri.

Impactul proiectului a fost multiplu, el manifestându-se la nivelul participanților, al asociației, dar și al comunității, prin popularizarea rezultatelor sale.

,,A fost o experiență deosebită, spunea doamna profesoară Gabriela FLORESCU, participantă la cursul ,,Gândirea creativă și tehnici de rezolvare a problemelor”, m-am bucurat de fiecare moment petrecut la acest curs unde am experimentat noi metode de învățare care îmi vor fi deosebit de utile în activitățile de învățare cu elevii. Atmosfera extrem de prietenoasă m-a ajutat să-mi exprim părerea fără inhibiții și să avansez soluții surprinzătoare chiar și pentru mine. Mulțumesc formatorilor pentru informațiile transmise și profesonalismul de care au dat dovadă”.

Despre cursul ,,Calea spre o comunicare eficientă”, doamna Aneta Negru- de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj, menționa: ,,Un curs interactiv, extrem de interesant care m-a ajutat să mă cunosc mai bine, să-mi depășesc propriile bariere, să interacționez și să comunic mai facil cu oamenii.”

Asociația Edulife este o tânără organizație non-profit din Craiova care a luat naștere în 2013 având drept scop dezvoltarea și implementarea unor proiecte care să susțină educația copiilor, a  tinerilor și a adulților din comunitate.

Acționând ca un factor activ în comunitate, Asociația Edulife a dezvoltat proiecte locale/regionale cu numeroase instituții publice: școli, Biblioteca Județeană, Muzeul Olteniei, Mitropolia Olteniei,ong-uri.

Printre proiectele derulate de asociație amintim:

  1. “Școala de Vară – Centru de educaÈ›ie alternativă, proiect ce a avut un real impact pozitiv asupra celor 185 de copii participanÈ›i la activități, părinÈ›ilor acestora, asupra celor 40 de tineri voluntari, precum È™i în întreaga comunitate.
  2. Proiectul “Vrei să înveți, noi te susținem!” a fost adresat elevilor din mediul rural din apropierea Craiovei, cât și celor din cartierele mărginașe ale orașului care aparțtin diferitelor categorii defavorizate, vizând reducerea pericolului de abandon școlar în rândul acestora. Până în prezent, asociația a facilitat unui număr de 600 de elevi să participe la o excursie tematică și le-a stimulat interesul față de școală prin implicarea în diverse  activități recreative.
  3. Proiecte internaționale precum Comenius Regio  “A bridge to leadership”  (2013-2015) și un proiect Grundtvig “A suitcase for Europe (2013-2015) care au urmărit dezvoltarea abilității de “leadership” prin voluntariat în rândul tinerilor, respectiv un tur cultural în direcția Europa prin care să învățăm din  tradițiile fiecărei țări partenere Bulgaria, Italia, Elveția,Portugalia, Turcia.
  4. Proiectul POSDRU cu titlul “Stop abandonului școlar!” care a avut ca obiectiv menţinerea în sistemul educaţional a 400 elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii si integrarea/reintegrarea în educaţie a 100 de tineri care au părăsit timpuriu şcoala.

 

Coordonator proiect,

Prof. Tamara BELU

Comentarile sunt inchise