Occupy Libraries – ConferinÈ›a de încheiere a proiectului “Al Treilea SpaÈ›iu” È™i de start al parteneriatelor pentru schimbări durabile

Website picture-01Miercuri, 13 aprilie 2016, de la ora 13:00, la Biblioteca Națională a României va avea loc conferința „Occupy Libraries – biblioteca ta, comunitatea ta”, eveniment ce marchează încheierea proiectului Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active coordonat de Fundația Progress, precum și „predarea ștafetei” celor în căutare de parteneri și de locuri în care să fie inițiate schimbări durabile.

În cadrul conferinței vor avea loc discuții pe secțiuni, prezentări ale spațiilor dedicate cetățeniei active deschise în bibliotecile românești, precum și o galerie de biblioteci receptive la demersurile de înființare a unor astfel de spații.

La eveniment sunt așteptați să participe reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai mediului de afaceri, angajați ai instituțiilor publice și cetățeni interesați de maniera în care bibliotecile românești s-au implicat, în ultimul timp, în susținerea inovației sociale.

Bibliotecile sunt pentru cetățeni! Ocuparea lor a început deja prin “Al Treilea Spațiu”

Bibliotecile din România au capacitatea de a deservi peste 70% din populația României. Aproximativ 50% dintre serviciile oferite astăzi de biblioteci nu mai sunt cele tradiționale. Dacă, de câțiva ani încoace, utilizatorii de zi cu zi aveau acces la săli de lectură, centre IT sau centre de formare, cei interesați să producă schimbări pozitive au acum un loc al lor: agorele comunitare sau “cuiburile democrației” (democracy nests) amenajate în incinta Bibliotecii Naționale și în alte 13 Biblioteci Județene din întreaga țară.

Apariția acestor “spații de tip trei” (medii sociale diferite, altele decât “acasă” ori “la serviciu”; spații de întâlnire/dialog/colaborare ce lipseau, în mod tradițional, din societatea românească) a fost posibilă ca urmare a implementării proiectului “Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active”, un proiect coordonat de Fundația Progress și finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, din cadrul programului Fond ONG în România. Proiectul a avut o durată de 22 luni și a fost implementat în București, Bistrița, Brașov, Cluj-Napoca, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Oradea, Ploiești, Piatra-Neamț, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Târgu Jiu și Tîrgu Mureș.

În doar 5 luni de la inaugurare, în toate spațiile de tip trei au fost organizate cursuri de formare, dezbateri, laboratoare de proiecte și inovație, ședințe de lucru, chiar și repetiții pentru piese de teatru sau lansări de carte. Este o mişcare de “ocupare” ce se desfăşoară zi de zi şi care ar putea conduce la producerea de schimbări durabile dacă tot mai mulți actori sociali s-ar implica în dezvoltarea bibliotecilor sau în dezvoltarea “prin” ele.

În 13 Aprilie dăm startul parteneriatelor pentru schimbări durabile

ÃŽn încheierea proiectului “Al Treilea SpaÈ›iu al Cetățeniei Active”, FundaÅ£ia Progress È™i Biblioteca NaÈ›ională organizează conferinÈ›a „Occupy Libraries – Biblioteca ta, comunitatea ta” pentru a le oferi prilejul actorilor sociali să descopere È™i să ocupe spaÈ›iile din care pot porni schimbările durabile. ConferinÈ›a va fi susÈ›inută în data de 13 Aprilie, în intervalul 13:00 – 19:00, în Atriumul Bibliotecii NaÈ›ionale. Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro, secÈ›iunea „Stiri”.

Persoană de contact din partea Fundației Progress:

Ramona Sinca, Responsabil Comunicare

Ramona.sinca@progressfoundation.ro

***

Detalii despre proiect: “Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și cu alte 13 Biblioteci Județene din România. Proiectul a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Despre Biblioteca NaÈ›ională a României: Biblioteca NaÅ£ională a României este instituÅ£ia de prim rang a culturii naÅ£ionale ce administrează patrimoniul cultural naÅ£ional de publicaÅ£ii, manuscrise, carte veche, incunabule, hărÅ£i, fotografii, materiale audio-vizuale ÅŸi documente electronice. Pentru a-ÅŸi îndeplini misiunea esenÅ£ială de a asigura accesul de calitate la colecÅ£iile sale – în scop de cercetare, studiu sau informare – aceasta are datoria de a achiziÅ£iona, prelucra, prezerva ÅŸi valorifica toate tipurile de documente din patrimoniul naÅ£ional. Pe de altă parte, Biblioteca NaÅ£ională a României asigură punerea la dispoziÅ£ia comunităţii a întregului patrimoniu naÅ£ional scris, produce ÅŸi diseminează conÅ£inut informaÅ£ional pentru întreaga comunitate ÅŸi propune  servicii utile acesteia în parteneriat cu reÅ£eaua naÅ£ională de biblioteci ÅŸi alÅ£i actori importanÅ£i ce activează în cadrul societăţii informaÅ£ionale. Biblioteca NaÅ£ională îşi propune să fie una din cele mai moderne biblioteci din Sistemul NaÅ£ional de Biblioteci; să ofere informaÅ£ii ÅŸi expertiză de înaltă calitate pentru perfecÅ£ionarea în toate domeniile cunoaÅŸterii; să ofere asistenţă în înÅ£elegerea culturii ÅŸi tehnologiei; să asigure colecÅ£ii bogate ÅŸi cuprinzătoare pentru referinÅ£e ÅŸi cercetare în toate domeniile fără a se limita la graniÅ£ele naÅ£ionale. Pentru mai multe informaÅ£ii vă rugăm vizitaÅ£i www.bibnat.ro

Despre FundaÈ›ia Progress: ÃŽnfiinÈ›ată în 2002 în BistriÈ›a, FundaÈ›ia Progress este o organizaÈ›ie neguvernamentală ce pilotează iniÈ›iative locale în domeniul educaÈ›iei/formării, (e-)incluziunii, dezvoltării comunitare È™i voluntariatului pe care le scalează apoi, la nivel naÈ›ionalm ca bune practici, inovatoare È™i de impact. ÃŽn centrul abordării privind dezvoltarea stau bibliotecile judeÈ›ene È™i locale ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieÈ›ii È™i centre de inovare soci ală; instituÈ›ii fundamentale pentru a ajunge la aproape orice grup social È™i/sau comunitate, în special la cele marginale. Viziunea FundaÈ›iei Progress este că „small is beautiful”, ceea ce înseamnă că activitățile sau intervenÈ›iile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor È™i a comunităților.

Despre FOND ONG: Programul “Fondul ONG” este parte a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltării societății civile și consolidarea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare durabilă. Operatorul Fondului ONG în România este Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, împreună cu partenerii săi Fundația pentru Parteneriat și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi. Informații suplimentare privind Fondul ONG în România se pot regăsi pe pagina de web www.fondong.fdsc.ro.

Comentarile sunt inchise