O strategie de branding bine definita inseamna o afacere eficienta

Orice afacere, indiferent de specificul acesteia, trebuie sa inceapa cu o strategie atat pentru crearea produselor ori serviciilor, cat si in ceea ce priveste promovarea sa. Iar realizarea strategiei de branding este esentiala pentru a stabili modul in care vei comunica despre activitatea brandului.

Cu ce incepe o strategie de branding?

Strategie de branding Armeanu

Orice strategie de branding porneste de la definirea brandului respectiv. Pentru a putea sa iesi pe piata cu afacerea ta trebuie sa ii oferi o identitate. Iar aceasta se realizeaza prin crearea unui nume, a unui logo, a unor materiale vizuale si nu numai.

In plus, trebuie sa cunosti foarte bine piata in care vei activa. Sa te interesezi care iti sunt competitorii, cum se pozitioneaza ei pe piata, cum se promoveaza si ce feedback primesc din partea clientilor. Apoi vei sti sa iti pozitionezi si tu afacerea si sa incerci sa creezi lucruri noi care sa te scoata in evidenta.

Ce presupune crearea strategii de branding?

Crearea unei strategii de branding se refera practic la stabilirea unor intrebari pe baza carora sa decizi pasii urmatori. Intrebari precum ce?, cum?, unde?, cand? si cui? te vor ajuta sa planifici comunicarea informatiilor despre brand.

Prin prima intrebare definesti specificul afacerii tale. Pentru a crea o comunicare eficienta este indicat sa raspunzi cat mai clar la intrebarea „Ce comunici?”. Fie ca business-ul tau se refera la comercializarea unor produse, fie la oferirea unor servicii sau imbina ambele aspecte, viitorii clienti trebuie sa primeasca informatii cat mai clare.

Modul in care comunici este la fel de important. Pentru a atrage atentia publicului tinta trebuie sa iti structurezi foarte bine mesajele cu care vrei sa iesi in fata. Si, mai ales, sa folosesti un limbaj adecvat oamenilor carora te adresezi.

Unde iti vei promova afacerea depinde foarte mult de domeniul acesteia si de persoanele carora vrei sa le atragi atentia – pentru aceasta ai la indemana atat mediul online, cat si cel offline.

Parte a strategiei de branding este si stabilirea momentului in care iesi pe piata si comunici activitatea. Acest moment trebuie sa fie unul oportun pentru a asigura eficienta mesajelor transmise.

Stabileste-ti exact care este publicul tinta caruia tu te adresezi. Definirea acestuia si crearea mesajelor in functie de specificul sau sunt esentiale. Spre exemplu, in cazul in care comercializezi produse adresate persoanelor cu varsta de +50 de ani, nu poti folosi in mesaje sintagme si cuvinte precum „in trend” sau „misto”. 

Sigur ca exista posibilitatea ca in functie de specificul afacerii tale sa te adresezi atat persoanelor tinere, cat si celor mai in varsta. Insa in acest caz trebuie sa stabilesti care sunt canalele cele mai des urmarite de fiecare categorie si sa creezi mesaje diferite pentru fiecare. 

Chiar daca poate acesti pasi par destul de usori la prima vedere, trebuie sa fii constient de faptul ca orice greseala este grav taxata de catre clienti. De aceea, realizarea strategiei de branding este indicat sa fie facuta de o agentie specializata si cu experienta in acest domeniu. In acest mod vei fi sigur ca rezultatele vor fi unele pozitive.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.