Noi reglementari privind supravegherea video la locul de munca

Conform noilor regului GDPR, privind protectia datelor cu caracter personal, intrate in vigoare de la 25 mai 2018, angajatorii care isi monitorizeaza video angajatii, risca amenzi de pana la 20.000.000 de Euro sau 4% din cifra de afaceri a anului anterior.

Conditiile in care angajatorii isi pot supraveghea sediul sau punctul de lucru urmeaza a fi stabilute printr-un nou Proiect de Lege, care a fost deja adoptat de Camera Deputatilor. Necesitatea adoptarii unui nou Proiect de Lege in acest sens, vine in contextul in care Regulamentul UE nu prevede reguli clare privind conditiile in care pot fi utilizate camera video de catre societati, in vederea monitorizarii angajatilor sau clientilor.

Dispizitii privind supravegherea video sunt prevazute si de Decizia Presedintelui ANSPDCP nr. 52/2012, care vor raman in vigoare in masura in care nu contravin noii legislatii.

Conform art. 5 din Proiectul de Lege, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajatilor, in cazul in care angajatorul utilizeaza sisteme de monitorizare prin mijloace electronice sau mijloace de supraveghere la locul de munca, este permisa doar in anumite conditii. Acestea fiind urmatoarele:

  • cand interesele urmarite de angajator vizeaza activitati de importanta deosebita, justificate si predomina asupra intereselor sau drepturilor si libertatilor persoanelor vizate. Asadar, angajatorul va trebui sa demonstreze faptul ca supravegherea video este cu adevarat necesara la locul de munca.
  • cand angajatorul a realizat informarea prealabila obligatorie, completa si in mod explicit angajatilor. Camerele video secrete sunt strict interzise, ele pot fi excluse ca proba chiar si in cazul unui furt la locul de munca.
  • cand angajatorul a consultat sindicatul sau reprezentantii angajatilor, inainte de introducerea sistemelor de monitorizare. De asemenea angajatorul trebuie sa prezinte motivele pentru care este necesara supravegherea, sa inregistreze eventualele obiectiuni si sa gaseasca solutii in cazul unui eventual conflict. Rezultatele consultarii trebuie introduse, de preferat, intr-un proces verbal si pastrate de angajator.
  • cand alte forme si modalitati utilizate pentru atingerea scopului umarit de angajator nu si-au dovedit eficienta anterior.
  • cand durata de stocare a datelor cu caracter personal este proportionala cu scopul prelucrarii, dar nu mai mult de 30 de zile, exceptie facand situatiile reglementate in mod special de lege sau cazurile temeinic justificate. Aceasta durata poate fi prelungita doar daca angajatorul demonstreaza necesitatea acestui aspect.

Pentru a fi mereu la curent cu modificarile legislative, CECMLV va ofera servicii consultanta juridica, echipa lor de profesionisti fiind mereu la dispozitia dumneavoastra.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.