MTB: Cum faci trecerea de la sosea la noroi

De cele mai multe ori, ciclistii care obisnuiesc sa mearga cu bicicleta doar prin oras se simt descurajati dupa ce incearca un traseu montan. Insa lucurile nu ar sta deloc asa daca tranzitia dintre cele doua stiluri de ciclism ar fi efectuata dupa cateva reguli simple.

Daca ai trecut deja printr-o astfel de tranzitie atunci cu siguranta intelegi despre ce vorbesc. Daca nu, sfaturile de mai jos iti vor fi de un real ajutor atunci cand te vei intoarce din nou pe munte.

1. Nu sta intr-o singura pozitie

Ciclistii de oras stau pe sa in mare parte din timp (exceptie facand poate unele portiuni de urcare sau sprint), insa atunci cand parcurgi un traseu montan trebuie sa fii un pic mai flexibil. Asta inseamna ca va trebui sa te misti destul de mult pe bicicleta (sa te ridici, apleci, asezi, etc), in functie de traseul pe care mergi. Asta te ajuta sa manevrezi mai bine bicicleta si sa treci cu brio peste diverse tipuri de obstacole.

2. Pregateste-te sa mergi pe jos

Suna ciudat, dar toti cei care merg pe biciclete de munte fac asta la un moment dat, atunci cand traseul este prea dificil pentru a fi parcurs pe bicicleta.

3. Accepta instabilitatea

Atunci cand mergi doar pe asfalt te obisnuiesti cu o anumita stabilitate, insa la parcurgerea unui traseu de munte vei vedea ca bicicleta nu are aceeasi aderenta. Vei simti pietricelele cum fug de sub roti si iti va fi greu sa te concentrezi la drum. Insa cu cat stai mai incordat, cu atat iti va fi mai greu sa controlezi bicicleta. Relaxeaza-te, accepta instabilitatea si vei face fata cu brio terenului dificil.

4. Mergi alaturi de ciclisti experimentati

Cum altfel sa deprinzi tainele mountain biking-ului daca nu de la cei care il practica de ani buni? Daca nu ai prieteni care fac asta, te poti alatura unuia din multele grupuri pe care le poti gasi online. Trebuie doar sa cauti in zona in care locuiesti si vei gasi cu siguranta oameni la fel de pasionati ca tine, dispusi sa te invete tainele ciclismului montan.

5. Uneori este mai bine sa treci peste obstacol decat sa il ocolesti

Traseele montane pot fi extrem de dificile uneori iar daca tu nu esti obisnuit cu un astfel de stil de ciclism cel mai probabil, atunci cand vei intalni un obstacol ce pare dificil de trecut, vei fi tentat mai degraba sa il ocolesti. Insa oamenii experimentati de care vorbeam mai sus iti vor explica (daca nu vei afla chiar tu, pe propria piele) ca uneori este mult mai sigur sa treci peste un obstacol decat sa incerci sa il ocolesti.

Acestea sunt cele mai importante aspecte de care sa tii cont atunci cand faci tranzitia de la ciclismul de oras la cel montan, insa pe parcurs vei afla cu siguranta si alte lucruri la fel de interesante.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.