Modificarile legislative din 2018 privind legislatia muncii

Incepand cu anul 2018 Legislatia muncii a suferit modificari legislative importante, pe care orice angajator si salariat trebuie sa le cunoasca.

A fost majorat salariul minim pe economie de la 1.450 lei la 1.900 lei, iar salariile din sectorul bugetar au fost majorate cu 25%. Acest fapt s-a datorat trecerii contributiilor sociale din sarcina angajatorilor in sarcina salariatilor. Pentru salariatii din sectorul privat care au salarii mai mari decat cel minim pe economie, nu  exista obligatia majorarii salariale, angajatorii actionand in functie de situatie.

Pana acum exista un registru de evidenta a salariatilor pentru sectorul public si unul pentru sectorul privat, de acum se va utiliza un singur Registru de evidenta a salariatilor pentru ambele sectoare.

Termenul de inregistrare a modificarilor salariale va din nou de 20 de zile lucratoare. Exceptie de la acest termen sunt majorarile salariale negociate ca urmare a trecerii contributiilor de la angajator la salariat si majorarea salariului de baza la salariu minim pe tara, care trebuie transmise in Revisal pana la data de 31 martie 2018.

Absentele nemotivate de la locul de munca este obligatoriu sa fie transmite in Revisal in termen de maxim 3 zile. Acest lucru va fi mai greu de realizat deoarece de cele mai multe ori angajatorul nu are cum sa cunoasca daca absentele de la locul de munca sunt motivate sau nemotivate, decat daca face o cercetare in acest sens.

Elemenetele salariale noi, cum ar fi adaosurile salariale sau indemnizatiile vor fi obligatoriu de inregistrat in Revisal. Acest lucru va fi posibil abia dupa ce noul program, in care se vor transmite aceste aspecte, va fi disponibil.

In perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017 a fost obligatoriu de desfasurat activitatea de negociere colectiva a salariilor, in contextul trecerii contributiilor de la angajator la salariat. Inspectia muncii a demarat actiuni de control in ceea ce priveste respectarea acestui aspect, iar pentru situatiile in care negocierea colectiva nu a avut loc si nu exista documente doveditoare in acest sens, amenzile aplicate sunt intre 5.000 – 10.000 lei.

Datorita trecerii contributiilor de la angajator la salariat contributia pentru somaj a disparut. Bugetul asigurarilor de somaj va fi creat de acum incolo, partial, din contributia asiguratorie pentru munca de 2,25%, platita de angajator. Directorii si managerii care desfasoara activitatea pe baza de contract de mandat vor fi asigurati obligatoriu. Au fost modificate si conditiile acordarii primelor de mobilitate pentru somerii care se muta in alta localitate ca urmare a angajarii.

Cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copiilor a fost modificat, in prezent acesta fiind intre 1.250 lei si 8.500 lei.

Datorita obligatiei de plata a contributiilor cel putin la nivelul salariului minim pe economie, angajatorii vor fi descurajati a mai incheia contracte cu fractiune de norma.

A fost adoptata de asemenea o noua procedura de evaluare tehnica a locurilor de munca unde exista factori de risc pentru sanatatea lucratorilor, aparand noi regelmentari in acest sens.

In urma modificarilor legislative privind trecerea contributiilor de la angajator la salariat se va modifica Declaratia 112 si normele de acordare a voucherelor de vacanta pentru bugetari.

MM Expert este firma contabilitate in Cluj Napoca, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, care va sta la dispozitie cu servicii de contabilitate si consultanta financiara si fiscala privind gestiunea, salarizarea, expertiza contabila, audit financiar si infiintare firme.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.