Mit sau adevar despre epilarea definitiva IPL

Epilarea cu ajutorul luminii intens pulsate (IPL) a devenit una dintre optiunile preferate de indepartare pe termen lung a parului nedorit de pe corp, fiind o solutie mult mai rapida, eficienta si confortabila in comparatie cu procedurile traditionale. Doamna doctor Alina Suru, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune ca in ciuda beneficiilor pe care le aduce, exista inca anumite mituri puternic inradacinate, care sunt contrazise insa de dovezile medicale.

Epilarea IPL nu aduce rezultate pentru orice culoare a parului – MIT

Este adevarat ca la momentul in care tehnologia IPL a inceput sa fie folosita pentru indepartarea pe termen lung a parului nedorit de pe corp, aceasta aducea rezultate doar pacientilor cu o culoare deschisa a pielii si fir de par inchis la culoare.

“Din fericire, insa, inovatiile tehnologice din ultimii ani au permis aparitia pe piata a unor dispozitive care reusesc performanta de a elimina permanent prin foto-epilare inclusiv firele de par alb si blond, care nu au putut fi distruse anterior de impulsurile de lumina”, explica specialistul dermatolog.

Epilarea definitiva favorizeaza aparitia de fire crescute sub piele – MIT

Acest lucru este un mit, efectul epilarii IPL fiind chiar contrar. “Aparitia de fire de par crescute sub piele este un fenomen intalnit frecvent dupa epilarea clasica cu lama de ras sau ceara, dar nu si dupa indepartarea parului cu laser sau lumina intens pulsata. De fapt, folosirea metodelor din urma reduce in mod semnificativ sansele de aparitie a firelor sub piele si a foliculitei deoarece distrug foliculul de par in mod eficient”, asigura doamna doctor Alina Suru.

Epilarea IPL nu este sigura pentru pacient – MIT

Siguranta tratamentelor IPL depinde in primul rand de tipul de aparat utilizat, care trebuie sa fie autorizat de institutiile de reglementare din domeniu, dar si de specialistul care efectueaza procedura.

“Unele clinici de infrumusetare pot utiliza sisteme mai ieftine, care nu sunt aprobate, in timp ce altele investesc in aparate sigure si specialisti certificati, pentru a evita problemele in timpul si dupa efectuarea tratamentului. Tocmai de aceea este recomandat ca alegerea unei clinici sa se faca dupa consultarea unor review-uri online sau pe baza unor recomandari venite din partea prietenilor”, spune doamna doctor dermatolog.

Tratamentul IPL indeparteaza parul pentru totdeauna – Partial adevarat

Epilarea cu lumina intens pulsata (IPL) distruge permanent foliculul de par, impiedicand regenerarea firului de par de la acelasi folicul. Cu toate acestea, din cauza densitatii foliculilor de par de pe intreg corpul si a schimbarilor naturale care au loc in timp, majoritatea oamenilor necesita ulterior mentinerea rezultatelor obtinute prin intermediul unor sedinte de intretinere.

“Desi tratamentele IPL sau laser nu pot garanta indepartarea completa a parului pentru totdeauna, acestea sunt la momentul actual cele mai eficiente proceduri pentru indepartarea si reducerea cresterii parului nedorit, chiar cu pana 80%-90%. Dupa terminarea primului pachet de sedinte se intampla in unele cazuri sa mai apara in timp fire de par, insa acestea vor fi mult mai subtiri”, explica doamna doctor Alina Suru.

Rezultatele se vad dupa primele sedinte – Partial adevarat

In timp ce unii pacienti inregistreaza o reducere semnificativa a firelor de par dupa numai cateva sedinte de tratament, altii au nevoie de un numar mai mare de sesiuni IPL pentru a observa rezultate vizibile. “Acest lucru se explica prin faptul ca exista mai multi factori care pot influenta succesul tratamentului IPL in indepartarea parului: tipul de par, latimea, grosimea si culoarea firului, tipul de aparat folosit, cantitatea de energie utilizata, cunostintele medicului, precum si genele pacientului”, explica specialistul dermatolog.

Epilarea cu IPL in zona intima poate cauza infertilitate – MIT

Ideea ca epilarea cu IPL in zona intima poate provoca probleme de fertilitate este, probabil, unul dintre cele mai raspandite mituri. “Din fericire, fascilulul de lumina patrunde numai pana la nivelul foliculului de par, nu mai adanc in piele, astfel incat nu va provoca modificari organismului dincolo de indepartarea parului si nici nu va afecta organele interne”, asigura doamna doctor Alina Suru.

Asadar, decizia de a opta pentru o metoda de epilare pe termen lung este recomandat sa fie luata dupa consultarea cu medicul dermatolog, care poate raspunde la orice intrebari cu privire la tratamentele IPL si va recomanda cele mai bune masuri de ingrijire dupa tratament.

 

Comentarile sunt inchise