MementoBUS – Liberalizarea transportului rutier de persoane, ar ieftini cu până la 80% călătoriile cu autocarul!

MementoBus, singura companie de transport low-cost cu autocarul din România, solicită Guvernului României să acționeze în interesul cetățenilor, liberalizând piața transportului rutier de persoane și să le ofere implicit românilor, acces la călătorii cu autocarul cu până la 80% mai ieftine.

În România, transporturile aeriene sunt liberalizate, iar intrarea pe piață a unor companii low cost precum Wizz Air, Ryanair și Blue Air, a ieftinit chiar și de cinci ori zborurile interne și cu până la 90% zborurile externe.

În fața Guvernului, s-a desfășurat astăzi, un protest de amploare al transportatorilor care cer scoaterea în afara legii a unor noi firme de transport, acuzându-le de ”concurență neloială”, solicitând în paralel majorarea tarifelor taxiurilor din București. Prin acest demers, protestatarii încearcă, să elimine concurența și să-și păstreze poziția privilegiată pe o piață dominată de servicii slabe, nesiguranță și prețuri mari.

Situația absolut distructivă cu care se confruntă piața de servicii de transport rutier de persoane are un efect nefast asupra economiei României. Traim cu senzatia ca, in general, corupția generalizată afectează transportul rutier regulat de persoane și demonstrează că, din nefericire, piața de servicii de transport public de persoane nu funcționează după principiile liberei concurențe și ale economiei de piață, ci este acaparată de firme care au transformat piața de transport în una cu caracter închis, nefiind accesibilă altor societăți noi.

Cursele regulate de transport rutier de persoane se fac în prezent în baza unor „licenÈ›e  de  traseu” pe care le deÈ›in unele firme de  transport (CDI, C&I, Transmixt, Sir Impex, Rodell, Dacos, Millenium Trans Impex), obÈ›inute  în urma unor licitaÈ›ii organizate de Autoritatea Rutieră Română (ARR). Cu toate că ARR organizează noi licitaÈ›ii, se produce doar o „prelungire” a licenÅ£ei de rută, cel mai important criteriu fiind „vechimea pe traseu” a companiei, context în care totul se întâmplă, în primul rând, în defavoarea călătorilor.

MementoBUS consideră că, în mod evident, „vechimea” pe care o are o societate în prestarea serviciilor de transport rutier de persoane pe un anumit traseu este absolut irelevantă! Pentru siguranÅ£a circulaÅ£iei ar fi relevantă vechimea unui anume ÅŸofer pe ruta respectivă, dar vechimea „societăţii” nu poate avea altă explicaÅ£ie decât posibilitatea „legală” care li se oferă celor vechi de a-ÅŸi menÅ£ine fiecare supremaÅ£ia (oligopolul de facto) în transportul de persoane pe un anumit traseu.

Presa are acum È™ansa să analizeze această demonstraÈ›ie de forță a transportatorilor care au blocat astăzi BucureÈ™tiul È™i care doresc ca această piață să nu evolueze. La o simplă căutare pe internet se poate afla cine sunt oamenii care „luptă” ascunzându-se în spatele unor organizaÈ›ii.

MementoBUS le recomandă atât Guvernului, cât și presei să investigheze activitatea și istoricul firmelor reprezentative și ale proprietarilor lor și să se documenteze despre activitatea și buna credință ale președintelui și vicepreședintelui COTAR.

De altfel, Consiliul ConcurenÈ›ei a analizat o parte a acestei pieÈ›e È™i a problemei nerespectării principiului liberei concurenÈ›e în transportul public local de  persoane prin curse regulate dar (deÈ™i, au trecut aproape 3 ani de la acel moment), la nivel  guvernamental È™i legal nu a intervenit nicio îmbunătățire a situaÈ›iei. Consiliul ConcurenÈ›ei arăta atunci că ”au fost constatate încălcări majore atât ale legislaÈ›iei principale, cât È™i ale celei secundare care reglementează domeniul„.

Fără concurență, nu putem vorbi despre o piață liberă în acest domeniu. O  piață  liberă, așa cum se întâmplă în majoritatea domeniilor economiei românești,  se  autoreglează și elimină toate neajunsurile, favorizându-i pe cei harnici, onești și cu servicii bune și prețuri competitive. O piață liberă ar fi eliminat din transportul public rutier de persoane toate companiile ale căror autocare trebuiau duse de mult la fiare vechi, ai căror șoferi încalcă regulile de circulație și prevederile legale și care, practică evaziunea fiscală, neemițând bilete de călătorie!!!

***

MementoBus este parte a Christian Tour, cea mai mare agenție de turism din România, împreună cu toate companiile din grupul său, a înregistrat în anul 2015 o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de euro, cifră care o clasează pe primul loc în topul agențiilor de turism din România. Cu o istorie de 20 ani în piața de turism autohton, Christian Tour deține în acest moment 31 de agenții proprii în toată România, plus patru filiale în Ungaria, Polonia, Serbia și Republica Moldova, rămânând în continuare cel mai mare turoperator pe vacanțe de tip charter din România și lider de piață pentru numărul de turiști care au ales să călătorească cu acesta.

 

Comentarile sunt inchise