Mai mult respect pentru lege în comerțul online cu animale de companie. Scrisorile TAC au devenit fapte

În luna mai a acestui an, organizația noastră a trimis câte o scrisoare către cinci din cele mai cunoscute platforme online românești de mică publicitate. (Redăm întreg conținutul scrisorii la finalul acestei informări.) Toate aceste platforme și alte câteva zeci intermediază comerț cu animale de companie, câini mai ales, iar aceste vânzări și cumpărări sunt contravenții și infracțiuni, fie direct, fie ca rezultat al unor contravenții și infracțiuni anterioare actului comercial.

Suntem mândri să anunțăm că inițiativa noastră – #scrisorileTACpentrufapte – a primit primul răspuns, în scris și în fapte.

Ca reacție la inițiativa Transylvania Animal Care, platforma OLX România a modificat Termenii și condițiile de utilizare a platformei, adăugând informații despre legislația de respectat atunci când se comercializează animale de companie și a numit un responsabil distinct pentru verificarea anunțurilor de comercializare a câinilor, deja publicate pe site.

Am fost sincer impresionați de răspunsul, atitudinea și promptitudinea OLX România și, bucurându-ne de deschiderea pe care ne-a arătat-o domnul Alexandru Stan, coordonatorul departamentului Moderare și fraudă al companiei, vom continua împreună căutarea și mai multor soluții de limitare a comerțului cu câini pe platforma olx.ro, câtă vreme anunțurile publicate arată că legislația românească din domeniu este fie complet necunoscută, fie totalmente ignorată de vânzători și cumpărători, în timp ce autoritățile sunt inerte.

Alexandru Stan, coordonatorul departamentului Moderare și fraudă al OLX România:
«După începerea colaborării cu Transylvania Animal Care, în doar trei săptămâni, am blocat 270 de anunțuri care încălcau diverse prevederi legale din domeniul protecției animalelor. Colaborarea aceasta ne bucură și credem că ce facem împreună va determina oamenii să nu mai considere animalele niște simple produse. Vânzarea și cumpărarea de animale de companie trebuie să fie un act responsabil, documentat și legal.»

Anca Georgescu, director de strategie și comunicare, Transylvania Animal Care:
«Organizația noastră e minusculă, suntem patru oameni, din care trei sunt medici veterinari cu practică intensă, deci activitatea de advocacy nu e o prioritate pentru noi. Dar vedem zilnic rezultatele dramatice ale ignorării legislației pentru animale, iar comerțul haotic, haiducesc cu câini e una din cele mai importante surse de abandon și suprapopulare cu câini. Suprapopulația de câini e ucisă sistematic în adăposturile publice. Ne-am gândit că, în loc să ignorăm ce vedem și să tratăm la nesfârșit efectele, în loc să ne victimizăm sau să acuzăm din fața calculatorului, mai bine să facem ce ne stă nouă în putință: ne-am documentat, am scris două pagini și le-am trimis. A fost o muncă de câteva zile, nu mai mult. Reacția OLX România ne-a surprins și pe noi, nu ne-am așteptat la o colaborare atât de consistentă. Din câteva discuții la telefon și câteva mesaje electronice am devenit aproape un grup de lucru.
Vrem ca oamenii obișnuiți și organizațiile mici să înțeleagă din exemplul nostru că oricine poate face o schimbare în calitatea vieții din jur. E evident și cronic că în România autoritățile sunt lente, incompetente sau nepăsătoare. Îmi pare rău să spun asta, dar fiecare zi de lucru la cabinet și fiecare campanie medicală din domeniul nostru – medicina veterinară socială – ne arată că asta e realitatea. Dacă vom aștepta ca autoritățile singure să îmbunătățească viața animalelor în România și nivelul nostru de civilizație, noi credem că vom muri bătrâni și furioși, iar animalele vor trăi la fel de prost întotdeauna. Fiecare din noi poate să facă ceva: o reclamație la direcția sanitar-veterinară din orașul lui, o sesizare la poliție, o propoziție spusă vecinului care nu știe că sterilizarea câinilor e obligatorie. Fiecare om obișnuit care acționează și fiecare medic veterinar care refuză să încalce legea construiesc masa critică de care e nevoie pentru ca autoritățile să se trezească.»

Al doilea și ultimul răspuns primit de Transylvania Animal Care a venit, sec, din partea okazii.ro:

« […] O parte din aspectele menţionate de dvs. sunt în afara controlului societăţii noastre. Vom depune eforturi pentru îmbunătăţirea instrumentelor şi metodelor (inclusiv a politicilor interne) proprii, care să reducă sau, în măsura în care se va dovedi posibil având în vedere specificul Okazii.ro, să elimine încălcările legislaţiei aplicabile în acest domeniu de către utilizatorii vânzători.» (Gheorghe Bardan/Radu Mihail Sitaru, Bitfactor SRL)

Dr. Raluca Ionaș și dr. Anna Kiss (Transylvania Animal Care) în campanie medicală de sterilizări.

Echipa Transylvania Animal Care va dezvolta colaborarea cu OLX România și va continua să insiste, către celelalte platforme comerciale online și către autorități deopotrivă, ca acest mesaj al Scrisorilor TAC pentru fapte să fie mai bine și mai profund înțeles. 

#scrisorileTACpentrufapte este o inițiativă a echipei Transylvania Animal Care. Scriem fără război și resentimente, despre lucruri la mintea cocoșului și, tocmai de aceea, ignorate sau acceptate ca atare. ■ Ilustrarea în imagini a inițiativei noastre:

video:  www.facebook.com/TransylvaniaAnimalCare/videos/2334317200040189

foto: www.facebook.com/TransylvaniaAnimalCare/posts/2333450536793522

■ Pentru alte informații:
Anca Georgescu, director de strategie și comunicare
Transylvania Animal Care – Medicină veterinară socială
ageorgescu@transylvaniaanimalcare.info ǀ +40 736 366 326

Despre Transylvania Animal Care │Iubim animalele şi credem în oameni. Suntem prima organizaţie românească de medicină veterinară socială: medicină veterinară pentru animale ale căror proprietari au venituri reduse și pentru organizații de protejare a animalelor. Ştim că o societate umană civilizată îşi respectă animalele, le tratează cu empatie și compasiune şi aplică sterilizarea ca cea mai modernă metodă de control al populaţiei canine şi feline, în detrimentul uciderii în masă, o practică ineficientă, inumană şi costisitoare.

Textul trimis sub formă de adresă, în luna mai, 2017, către: olx.ro, okazii.ro, lajumate.ro, publi24, micapublicitate.ro

«ADRESĂ nr. ___ din ___ V. 2017
referitoare la anunțurile de vânzare-cumpărare, schimb și adopție a câinilor

E datoria noastră profesională și de onoare să vă aducem la cunoștință că majoritatea anunțurilor pentru adoptarea, schimbul și, mai ales, vânzarea câinilor, pe platforma dumneavoastră, încalcă direct sau sunt rezultatul încălcării mai multor legi și normative românești, în vigoare de mai mulți ani. Este datoria legală a instituțiilor publice de tipul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Poliției Române să facă aceste notificări și să verifice respectarea legislației din acest domeniu, dar este și obligația morală a organizațiilor de bunăstare animală – ca a noastră – să facă acest lucru.

Așadar, pe scurt, urmând ca la finalul acestui mesaj să vă oferim mai multe surse de informație și documentare:

În România, sunt obligatorii, prin lege:

1) Sterilizarea oricărui câine, inclusiv a celor descriși ca fiind de rasă, dar pentru care nu există documente care să ateste apartenența la rasă (pedigri). Această obligație nu se impune pentru câinii utilitari.
2) Aplicarea de microcip și înregistrarea seriei acestuia în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS), înainte de vânzarea sau donarea câinelui (și cel târziu la trei luni de la data nașterii).
3) Vaccinarea antirabică a câinilor (şi a pisicilor) în vârstă de peste trei luni.
4) Deținerea unei asigurări de răspundere civilă de către proprietarii de câini care aparțin uneia din categoriile de rase considerate periculoase.
5) Înregistrarea câinilor considerați periculoși în evidența Asociației Chinologice Române (AChR) și depunerea adeverinței obținute, în copie, la unitatea de poliție în raza căreia se află domiciliul proprietarului.

În România, sunt interzise, prin lege:

1) Monta (împerecherea) câinilor care nu au pedigri (A, B sau C) sau care nu sunt câini utilitari. Pedigriul este un document eliberat de Asociația Chinologică Română (AChR), iar carnetul de sănătate al câinelui este un document medical, eliberat de un medic veterinar. Cele două documente nu se pot substitui unul celuilalt.
2) Vânzarea câinilor care nu poartă microcip și nu sunt înregistrați în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS).
3) Comercializarea câinilor din rasele pit bull, boerbull, bandog și metișii lor.
4) Cuparea (tăierea) urechilor și codotomia (tăierea cozii), din rațiuni estetice.
5) Organizarea de lupte cu câini și antrenarea câinilor pentru luptă.

Pentru detalii și aprofundare, vă invităm să consultați actele normative pe care le-am sintetizat mai sus, chiar pe website-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, aici:

www.ansvsa.ro/legislatie/bunastarea-animalelor

– Ordinul nr. 1/7 ianuarie 2014 pentru aprobarea normelor de identificare şi înregistrare a câinilor cu stăpân;

– Legea 227/2002 pentru aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân;

– Ordonanţa de urgenţă 155/2001 pentru aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, actualizată în 2014;

– Hotărârea de guvern 1059/2013 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonanței de urgență a guvernului nr. 155/2001 pentru aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân;

– Legea 60/2004, pentru ratificarea Convenției europene pentru protecția animalelor de companie;

– Ordonanța de urgență 55/2002 – Regimul de deţinere a câinilor [considerați]* periculoşi sau agresivi.

Așadar, vă rugăm, cu respect și cu prietenie, să elaborați cât mai curând, instrumente și metode de publicare a anunțurilor pentru comercializarea câinilor, care să nu permită încălcarea legislației române și europene din acest domeniu.

Solicitarea noastră vine din cunoașterea profundă a realităților din lumea bunăstării animalelor de companie. De multă vreme – iar viitorul apropiat nu promite nimic mai bun – acest domeniu e marcat, în România, de iresponsabilitate, cruzime, abandon, nepăsare, proastă administrare, corupție, neglijență – individuale și ale autorităților publice. Înțelegeți de ce comercializarea animalelor de companie fără restricțiile pe care vi le-am prezentat, perpetuează această stare de fapt. Paradoxal, domeniul acesta are o legislație bine elaborată, care, odată aplicată și respectată, ar face din țara noastră un loc mai civilizat și mai prosper. Vom avea, cu toții, de câștigat.

Vă stăm la dispoziție, dacă aveți nevoie de sprijin sau alte informații.

*Transylvania Animal Care inserează acest termen în citarea titlului de act normativ pentru că echipa noastră consideră că nu există câini periculoși sau agresivi a prióri.»

One Response to “Mai mult respect pentru lege în comerțul online cu animale de companie. Scrisorile TAC au devenit fapte”

  1. […] Animal Care împotriva comerțului online nereglementat cu câini și colaborarea cu OLX România: www.comunicate-online.com/mai-mult-respect-pentru-lege-in-comertul-online-cu-animale-de-companie-scr… ■ Despre animale în Uniunea Europeană: […]

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.