Magia boabelor de cafea prospat prajita

Pana de curand, putina lume era familiarizata cu conceptul de cafea proaspat prajita de la Contego Cafe, in tara noastra. Iar, pentru a evalua importanta prajirii boabelor de cafea si, in plus, a bea doar cafea proaspata, putina lume o putea face. Astazi, situatia este diferita. Majoritatea celor care sunt iubitori de cafea se ingrijesc de gustul cafelei, incercand sa utilizeze boabe de cafea proaspat prajita, si nu cafea ambalata de la supermarket.

 Prajirea boabelor de cafea serveste ca punct de pornire a prospetimii cafelei. Desigur, cafeaua verde are si ea, de asemenea, o perioada de valabilitate proprie. Insa, perioada de valabilitatea a boabelor verzi de cafea se extinde pe mai multe luni, in timp ce boabele prelucrate, isi mentin prospetimea doar cateva saptamani.

Cafeaua verde contine o cantitate imensa de substante care alcatuiesc gustul cafelei, oferindu-i o aroma uimitoare si mii de note si un gust diferit: de la fructe coapte si vin, pana la ciocolata si paine de secara. Toate aceste bogatii sunt ascunse adanc in interiorul boabelor verzi si nu pot fi extrase in alt mod, decat numai prin prajire. Pentru a obtine mirosul si gustul, este nevoie ca aceste cereale sa fie prajite. In timpul tratamentului termic, aspectul boabelor isi modificarea structura. Culoarea devine mult mai intunecata, boabele de cafea cresc in volum, si, in acelasi timp, isi pierd masa. Insa, principalul lucru este multimea de substante aromatice care apar la suprafata, creand un buchet de aroma bogata. Dupa prajire, boabele de cafea se transforma intr-o minunata bautura. Si pentru a te bucura de un gust si o aroma cat mai adanca, cafeaua, inainte de preparare este macinata.

 

Cat timp poate fi considerata cafeaua proaspat prajita

Ca oricare alta magie, gustul si aroma boabelor de cafea proaspat prajita, este de scurta durata. Acele substante se evapora foarte repede, lasand in urma doar o cafea cu un gust fad. Dupa 4-5 saptamani de la notele rafinate de caramel sau alune, nu mai ramine decit o consistenta dura, avand  totusi, clarificarea ca in fata ta exista cafea. Desigur, aceasta cafea poate fi, de asemenea, bauta. Dar nu vei putea simti plinatatea buchetului. Daca doresti sa simti aroma si gustul proaspat de cafea, conditia indispensabila este ca aceasta sa fie proaspat prajita. In caz contrar, limitele de gust si aroma sunt sterse, iar incercarile de a simti diferenta dintre diferitele soiuri, vor esua.

Cum se pastreaza cafeaua proaspat prajita

Pentru a extinde usor durata de viata a boabelor delicate de cafea proaspat prajita, trebuie sa respecti cateva reguli simple pentru depozitarea acestora. In primul rand, este mai bine sa nu macini boabele, decat inainte de prepararea cafelei, deoarece  cafeaua macinata isi pierde proprietatile in doar cateva zile. In al doilea rand, boabele de cafea proaspat prajita trebuie pastrate intr-un ambalaj in vid. Este important ca ambalajul sa nu contina mirosuri straine, pentru ca in principiu, aerul, in contact cu cafeaua, sa isi accentueze aroma. In al treilea rand, cafeaua trebuie pastrata intr-un loc cat mai racoros. Temperatura ridicata nu joaca un rol semnificativ, insa va scurta usor durata de viata a cafelei proaspat prajita.

 

 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.