Magazine de bijuterii in Arabia Saudita

Interzis femeilor străine în magazinele de bijuterii din Arabia Saudită! Doar sauditele au voie să vândă 

 

Guvernații din Arabia Saudită au început un proces de naționalizare a locurilor de muncă în industria de bijuterii argint și aur. Astfel, recent ministerul Muncii și Dezvoltării Sociale din Arabia Saudită a inițiat  măsura ca în magazinele de bijuterii să fie angajate doar localnice și să interzică persoanelor de altă naționalitate să vândă obiecte prețioase.  Proiectul a intrat în vigoare în prima duminică a lunii decembrie.

 

Acest proiect survine în urma măsurilor nereușite din ultimii 16 ani ai Arabiei Saudite de a integra persoane saudite în industria bijuteriilor, potrivit “Saudi Gazette”.  Executivul  se așteaptă ca  această măsură  să asigure 5000 locuri de muncă pentru persoanele de naționalitate saudită. De asemenea, se dorește  scăderea cu 40% a ratei persoanelor de altă naționalitate care conduc firme care prelucrează și comercializează bijuterii din metale prețioase și semiprețioase.

 

Măsurile sunt extinse asupra comerțului cu produse de telefonie mobilă și a altor obiecte destinate femeilor.

 

Eforturile anterioare de a naționaliza locurile de muncă în sectorul bijuteriilor a eșuat, apărând un fals fenomen de saudizare din partea lucrătorilor străini. Prin proiectul actual sunt exceptate doar soțiile de altă naționalitate, care sunt măritate cu cetățeni saudiți care au copii și care trebuie să rămână pe teritoriul regatului.

 

Pentru a se asigura că această lege este respectată au fost angajați inspectori permanenți care verifică mall-urile și magazinele de bijuterii și pentru fiecare salariat străin, angajatorul va plăti o amendă de aproximativ 5.300 USD (20.000 SAR).

 

La acestă situație s-a ajuns din cauza salariilor scăzute din acest sector, cetățenii saudiți fiind descurajați de veniturile mici. Salariile pentru angajații din magazinele de bijuterii sunt între 800 și  1800 dolari americani (3000 – 7000 SAR).

 

Piața bijuteriile din aur și argint din Regatul Unit al Arabiei Saudite este estimata la  aproape  4 miliarde de dolari americani.

 

Aceasta inițiativă nu este singulară. Executivul a întreprins o serie de măsuri ce urmează a fi implementate în programul Vision 2030 prin care Arabia Saudită își propune să devină inima statelor arabe și musulmane.

 

Sursa: BeSpecial.ro

 

Comentarile sunt inchise