Laparoscopia – optiunea salvatoare pentru femeile cu fibrom uterin

Intr-o era in care femeia moderna este angrenata zilnic in activitati multiple, in care cele 24 de ore ale unei zile devin aproape insuficiente pentru a indeplini toate task-urile, atat profesionale, cat si personale, viata oricarei femei poate fi pusa in pericol de o afectiune ce o poate duce intr-o situatie critica. De cele mai multe ori, simptomele care anunta aparitia fibromului uterin sunt ignorate, iar vizita la medic se face, in general, atunci cand starea de sanatate se inrautateste. Fibromul uterin este o afectiune des intalnita la femeile cu o varsta tot mai frageda, iar solutiile salvatoare sunt adesea infricosatoare pentru paciente, insa gratie tehnologiilor de ultima generatie, femeile primesc o adoua sansa in ceea ce priveste tratarea afectiunii ginecologice, cat si posibilitatea mentinerii unei vieti normale dupa operatie.

Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvent intalnite afectuni genitale cu care se confrunta femeile. Cunoscuta si sub denumirea de “pietre ale uterului”, fibromul uterin este o tumora benigna (necanceroasa) care se dezvolta pe tesutul muscular al uterului, in special pe peretii exteriori sau interiori ai acestuia, punand presiune pe organele din jur si generand o durere imensa.

Conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie, aproape 40% dintre femeile cu varsta pana la 35 de ani dezvolta un fibrom uterin, iar procentul creste odata cu inaintarea in varsta, astfel aproape 70% dintre femeile cu varsta de 50 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin.

 „Fibromul uterin este mai mult decat o patologie intalnita frecvent in randul femeilor, ajunge sa afecteze starea pacientei la nivel emotional, psihologic si, chiar, familial. Lipsa informarii suficiente, dar si tendinta de a ignora chiar si cele mai mici simptome, determina un comportament irational, de cele mai multe ori femeile ajungand la medic intr-o stare grava. De curand, am operat o pacienta de doar 32 de ani, cu un fibrom uterin subseros de 6/5 cm, care dorea neaparat conservarea uterului, desi posibilitatile prezentate anterior vizau o operatie radicala prin care s-ar fi eliminat complet uterul, pacienta a fost operata laparoscopic, adica fara acea incizie mare pe abdomen, recuperarea a fost rapida, iar acum se poate bucura de o viata normala.”, a declarat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar Obstetrica – Ginecologie in cadrul Clinicii Fertilia.

Semne si simptome ale fibromului uterin

In general, manifestarile fibromului uterin sunt foarte variate, intrucat depind de numarul, de marimea si, in special, de localizarea acestuia. Exista trei tipuri diferite de fibroame uterine:

 • fibromul submucos – care se dezvolta in cavitatea interioara a uterului, sub mucoasa acestuia si genereaza sangerari prelungite, menstruatii neregulate, fiind o adevarata problema, in special, pentru femeile care doresc o sarcina;
 • fibromul subseros – dezvoltat sub invelisul extern al uterului si responsabil pentru compresiunea pe vezica urinara sau atunci cand este localizat in spatele uterului, poate determina constipatie sau dureri de spate;
 • fibromul intramural – este cel mai frecvent tip de fibrom uterin si se dezvolta in peretele uterin;
 • fibromul pediculat – prezinta o tulpina si poate creste atat in interiorul uterului, cat si in exteriorul acestuia.

Pacientele diagnosticate cu fibrom uterin asimptomatic pot trai cu acesta fara a avea nevoie de tratament, insa cele care prezinta fibrom uterin simptomatic prezinta o serie de manifestari specifice, precum:

 • sangerari menstruale abundente;
 • prelungirea ciclului menstrual si instalarea anemiei datorita numarului scazut de globule rosii;
 • sangerari inainte si dupa menstruatie sau chiar intre menstre;
 • dureri sau senzatia de presiune pelvina;
 • dureri in abdomen, pelvis sau partea superioara a spatelui;
 • dureri in timpul actului sexual;
 • presiunea asupra intestinului, care poate duce la constipatie sau chiar balonare;
 • blocajul uretal, urmat de blocajul renal;
 • dificultati in tranzitul intestinal;
 • infertilitate sau probleme in sarcina (avort spotan).

De regula, fibromul uterin se dezvolta in prioada sarcinii si isi inceteaza evolutia odata ce femeia a intrat la menopauza, insa sunt cazuri in care acesta trebuie extirpat pentru a nu pune in pericol sanatatea si chiar viata pacientei. Odata resimtite aceste simptome, este recomandat un consult medical pentru a determina cu exactitate diagnosticul si inceperea tratamentului sau posibilitatea de extirpare a fibromului.

Feminitate dupa extirparea fibromului uterin

Anual sunt efectuate aproximativ 200.000 de histerectomii, insa o solutie optima, in prezent, pentru femei este operatia laparoscopica, ce are numeroase avantaje fata de cea clasica, prin care este eliminat complet uterul.

De regula, histerectomia totala sau sub-totala are un puternic impact psihologic asupra pacientei, intrucat pierderea uterului si, implicit, lipsa menstruatiei determina pierderea increderii in sine si a sentimentului de feminitate. In majoritatea cazurilor, cel mai frecvent simptom post-operatoriu este depresia, cauzata de pierderea uterului si schimbarea stilului de viata, iar in cazul pacientelor tinere care isi doresc copii, incapacitatea de a ramane insarcinata.

In prezent, femeile au o a doua sansa dupa diagnosticarea cu fibrom uterin, astfel operatia laparoscopica este solutia optima pentru pacientele care doresc conservarea uterului. Operatia laparoscopica nu necesita o incizie abdomincala mare, precum in cazul histerectomiei, dimpotriva sunt efectuate incizii sub 1cm fiecare, prin care se introduc pense fine si sistemul optic, astfel imaginile sunt urmarite pe monitor. Si in cazul operatiei laparoscopice este necesara anestezia totala, insa datorita inciziilor mici, recuperarea post-operatorie este rapida, iar externarea se face la 24 de ore dupa operatie, spre deosebire de operatia clasica, unde recuperarea este intre 7 si 10 zile. Pacienta isi poate relua rapid functiile normale renale si intestinale, iar din punct de vedere estetic, inciziile minine devin invizibile la scurt timp, spre deosebire de histerectomie, unde semnele inciziei abdominale raman pe viata.

Mai mult decat atat, optiunea operatiei laparoscopice ajuta pacientele atat la nivel emotional, cat si psihologic, intrucat acestea nu sunt supuse socului lipsei uterului si a menstruatiei. Recuperarea acestora vizeaza strict reluarea functiilor normale si vindecarea micilor incizii. Desigur, femeile tinere isi pot continua viata in mod normal, iar daca isi doresc sa ramana insarcinate, sansele sunt favorabile.

 

Contact CLINICA FERTILIA

Adresa: Str. Popa Nan 111, Sector 3, Bucuresti | Tel.: 021 311 22 11; 0724 500 020; 0742 066 952

www.fertilia.ro

fer

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.