Istoria si evolutia cosurilor de fum

In trecut, romanii utilizau tuburi inserate in interiorul peretilor pentru a evacua fumul din bucatarii, iar primele cosuri de fum fixate pe locuinte au aparut in sec al XII-lea, iar cele industriale au devenit cunoscute odata cu globalizarea industriei, in sec al XVIII-lea.

Cel mai vechi cos de fum este de origine engleza, se afla la Conisborough si dateaza din 1185 d. Hr. Un alt cos de fum remarcabil se afla la Thornbury Castle si a fost construit in anul 1415, fiind specific cladirilor Gothic Tudor.

De asemenea, primul cos de fum industrial a fost construit la Tennanst’s Stalk, in Anglia in anul 1842, cu o inaltime de 132 m. In secolele XVIII si XIX datorita metodelor folosite pentru extragerea plumbului din minereuri, s-au produs cantitati mari de vapori toxici incarcati de plumb si argint. Pentru a recupera plumbul si argintul din vapori s-au construit cosuri de fum aproape orizontale, cu lungimi de aproximativ 3 km. In interiorul acestora s-au format depuneri valoroase de plumb si argint care erau recuperate de muncitori.

Traditionalele cosuri de fum au inceput sa fie construite din caramida atat la cladiri mici, cat si la cele impunatoare. Mai tarziu, caramizile au fost asezate in jurul unei tubulaturi de ceramica, iar pentru a preveni refularea fumului se aseza o palarie de diferite forme si aspecte in partea terminala a cosului.

 

Din cauza unor dezavantaje pe care le prezinta cosurile de fum din caramida (se monteaza greu, formeaza condens in cantitati mari, imprima condensul format pe peretele apropiat), ele au inceput sa nu se mai foloseasca atat de frecvent, fiind inlocuite de cosurile de fum profesionale, care asigura tiraj optim, siguranta in exploatare, durata lunga de viata, montaj usor si multe alte avantaje.

KaminHorn este un producator renumit de cosuri de fum profesionale si va sta la dispozitie in permanenta pentru produse precum hornuri profesionale, accesorii hornuri, sobe pe lemne, focare seminee si multe altele.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.