Istoria jocurilor video

istoria jocurilor video

Odata cu dezvoltarea si imbunatatirea continua a tehnologiilor din domeniul informaticii, drumul a fost creionat si pentru aparitia primelor jocuri video. Treptat, incercarile initiale de la inceputul anilor 1950 au prins contur si astfel au fost puse bazele jocurilor din prezent.

In 1952, A.S. Douglas a creat primul joc grafic pe calculator – o versiunea a jocului X si O. Jocul a fost programat pe un computer EDSAC cu tuburi vidate, care avea un tub catodic.

In 1958, William Higinbotham a creat primul joc video, intitulat „Tenis pentru doi”. Acesta  a fost creat și jucat pe un osciloscop Brookhaven National Laboratory.

In 1962, Steve Russell a inventat „SpaceWar!”, primul joc creat pentru a fi jucat pe calculator.

In 1967, Ralph Baer a scris primul joc video jucat pe un televizor, numit „Chase”. Baer, ​​care a fost apoi membru al firmei Sanders Associates, o companie militară de electronice, a conceput prima idee în 1951, în timp ce lucra pentru o companie de televiziune.

In 1971, Nolan Bushnell si Ted Dabney au creat primul joc de tip  arcade. Acesta a fost numit „Computer Space” si a avut ca baza jocul anterior al lui Steve Russell „Spacewar!”. Un an mai tarziu, jocul arcade „Pong” a fost creat de Bushnell, cu ajutorul lui Al Alcorn.

In 1972, „The Odyssey” a devenit prima consola comerciala de jocuri video la domiciliu. „Odiseea” a venit programat cu douasprezece jocuri.

In 1976, Fairchild a lansat prima consola programabila de jocuri ce putea fi folosita acasa.

Pe 17 iunie 1980, „Asteroizii” si „Lunar Lander” ai lui Atari au devenit primele doua jocuri video inregistrate la Biroul pentru Drepturile de Autor. In acelasi an, Mario a fost creat de Nintendo, iar jocul initial se numea „Donkey Kong”.

Apoi, in 1989, Nintendo a introdus popularul sistem Game Boy, o consola video portabila creata de designerul de jocuri Gumpei Yokoi. El a fost, de asemenea, cunoscut pentru crearea Virtual Boy, Famicom (și NES), precum si seria „Metroid”.

Intre 1994-1995, a fost lansata consola Sega Saturn, iar Sony a debutat in pe scena jocurilor video cu PlayStation. In 1996, Nintendo a lansat consola pe 64 de biti – Nintendo 64. Cunoscutul joc Super Mario 64 a devenit definitoriu pentru jocurile 3D de platforma.

In 2004, World of Warcraft isi deschide planeta de fantezie virtuala Azeroth catre 12 milioane de abonati platitori.

In 2009, Minecraft a fost lansat, devenind unul dintre cele mai populare jocuri cunoscute astazi.

Ca raspuns la interfata bazata pe miscare Nintendo Wii, Microsoft introduce in 2010 Kinect pentru Xbox 360, care urmareste miscarile utilizatorilor, fara a fi nevoie de controller.

Industria jocurilor este una in continua dezvoltare, iar popularitate acestora in randul utilizatorilor este tot mai mare. Fie ca vorbim de jocuri PC sau de jocuri pentru diferite console, acestea pot fi gasite  in magazinul online de jocuri originale Ventum Games. 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.