Intretinerea corespunzatoare a lemnului de exterior

Lemnul este un excelent material pentru constructii si decoratiuni, atat interioare cat si exterioare, in special datorita faptului ca este un foarte bun izolant termic, usor de prelucrat si cu un aspect care se adapteaza oricarei mode. In momentul in care alegem lemul ca material pentru decoratiunile exterioare trebuie sa ne asiguram ca il ingrijim corespunzator pentru a nu se deteriora si pentru a se pastra frumos o perioada cat mai indelungata.

Peretii exteriori ai caselor din lemn, ramele ferestrelor, usile, gardul si mobilierul, din lemn, pentru gradina sunt expuse degradarii din cauza factorilor de mediu. Ploaia, zapada, soarele, vantul si poluarea sunt doar cativa dintre factorii care afecteaza aspectul si starea lemnului. De aceea este foarte important ca acesta sa fie tratat si intretinut corespunzator.

Pentru a pastra proprietatile si aspectul frumos al lemnului timp cat mai indelungat, este indicat ca acesta sa fie examinat regulat si sa se acorde o atentie deosebita suprafetelor orizontale, deoarece acestea sunt solicitate si expuse mai intens influentelor atmosferice, decat cele verticale.

In contact cu umiditatea lemnul isi mareste volumul, iar intr-un mediu uscat acesta se contracta. Pentru a oferi un echilibru intre absorbtia si cedarea de apa suprafata lemnului trebuie tratata corespunzator cu solutii speciale, ce ii ofera rezistenta indiferent de conditiile de umiditate. Este recomandat ca pentru inceput sa se utilizeze o solutie anticarii, peste care se aplica un grund de impregnare ce are ca scop mentinerea integritatii lemnului. Pentru a oferi o protectie completa, dupa acest tratament se aplica un lac special, menit sa ofere luciu si protectie deplina impotriva umezelii.

Pentru a proteja lemnul impotriva radiatiilor solare este necasar ca acesta sa fie tratat, in faza incipienta, cu solutii anticarii si antimucegai, iar apoi sa i se aplice un lazur, o solutie pe baza de ulei de in. Acest tratament patrunde in porii lemnului si ajuta la pastratea texturii acestuia, oferindu-i  o protectie sporita impotriva razelor soarelui.

Un tratament corect si complet presupune ca inainte de aplicarea solutiilor de aparare impotriva factorilor atmosferici, sa fie aplicate tratamente cu solutii ignifuge, anticarii, antimucegai, insecticide si antifungice.

In cazul in care este vorba despre o suprafata de lemn care a fost anterior acoperita cu vopsea sau lacuri, primul pas pentru reconditionare este indepartarea straturilor existente prin slefuire, pana se obtine o suprafata de lemnt curat, fara pete si sanatos. Iar apoi se aplica tratamentul de protectie descris mai sus.

Enipau va pune la dispozitie lacuri si tratamente pentru lemn, de cea mai buna calitate, ce va ofera solutii complete de intretinere a lemnului in stare buna, timp cat mai indelungat.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.