Intocmirea si transmiterea actelor aditionale in Revisal

Incepand cu 7 august 2017 au fost aduse mai multe modificari Codului Muncii, prin OUG nr. 53/2017. Printre acestea se modifica si art. 17 alin. (5), privind intocmirea si transmiterea actelor aditionale care prevad modificarea contractelor de munca.

Pana acum art. 17 alin. (5) prevedea, ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute in contractul individual de munca la alin. (3), impune incheierea unui act aditional, in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor prevazute altfel prin lege.

Incepand cu 7 august 2017 orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional anterior producerii modificarii, exceptie facand doar situatiile in care o asemenea modificare este prevazuta altfel prin lege sau in contractul colectiv de munca.

Ca urmare a acestei modificari se schimba si termenul de inregistrare a actelor aditionale in Revisal. Asadar, orice modificare a elementelor prevazute in art. 3 alin. (2) lit a), d)-l) se transmite in registru in termenul prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti, cand inregistrarea in registru se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul se prezuma, portivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acesteia.

De asemenea, orice modificare privind datele de identificare ale angajatorului, respectiv sediul sau, dupa caz, domiciliul acestuia, se transmite la inspectoratul teritorial de munca in termen de 3 zile lucratoare de la data producerii modificarii, potirivit art. 4 alin. (3) din HG nr. 500/2011.

Netransmiterea modificarilor mentionate mai sus constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 5.000 si 8.000 lei, potrivit art. 9 alin. (2) li. C) din HG nr. 500/2011.

Asadar, de acum incolo atat intocmirea actelor aditionale pentru modificarea unor elemente prevazute in contractul individual de munca, cat si inregistrarea acestor modificari in Revisal, este obligatoriu sa fie realizata anterior producerii modificarii, exceptand situatiile in care prin contractul colectiv sau prin lege este prevazut altfel.

Ziberline Consulting ofera servicii contabilitate Cluj, avand o vasta experienta in domeniul financiar-contabil si de management, misiunea lor este a o oferi clientilor serviciile de care au nevoie, la o calitate ireprosabila.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.