Inregistrarea in contabilitate a veniturilor aditionale

Veniturile aditionale din ajustarea preturilor de transfer se realizeaza prin modificarea Declaratiei 101 si ajustarea fiscala corecta.

Asadar, daca la intocmirea dosarului de preturi de transfer, o societate care a iesit in afara cuartilei pentru anumite perioade doreste ajustarea voluntara, aceasta presupune modificarea Delaratiei 101 pentru anii respectivi, intocmirea unei facturi catre grup si inregistrarea diferentelor (veniturilor aditionale) prin rezultatul reportat.

Legislatia fiscala si contabila din Romania nu contine nicio prevedere referitoare la ajutarea voluntara a veniturilor din punct de vedere al preturilor de transfer. Daca insa pentru veniturile aditionale se realizeaza o factura catre grup, atunci aceasta ajustare este obligatoriu sa aiba impact contabil, deoarece factura trebuie inregistrata in contabilitate.

Pentru venituri aditionale determinate in urma ajustarii voluntare este posibil sa nu se intocmeasca factura, daca grupul este de acord cu aceasta solutie. Insa pentru ajustarea fiscala fara impact contabil se poate proceda la modificarea declaratiei 101 prin considerarea veniturilor aditionale drept elemente similare veniturilor.

Modificarea declaratiei 101 trebuie sa aiba la baza dosarul preturilor de transfer, decizia managementului societatii cu privire la ajustarea voluntara si documentatia din care sa rezulte modul in care au fost determinate aceste venituri.

Asadar singura inregistrare in contabilitate trebuie sa fie impozitul pe profit suplimentar rezultat in urma ajustarii veniturilor si a impozitului pe profit aferent.

Ziberline ofera servicii contabilitate cluj, incredere, profesionalism si calitate, avand o vasta experienta in prestarea de servicii de expertiza contabila si management.

Comentarile sunt inchise