In perioada crizei economice numarul salariatilor din industria bauturilor a scazut intr-un ritm mediu anual de 20%

Piata nefiscalizata si scaderea cheltuielilor de consum s-au reflectat in evolutia industriei bauturilor in perioada 2008-2012, veniturile companiilor din domeniu inregistrand o reducere medie anuala de 4%

 

Dificultatile economice, modificarea preferintelor de consum (orientarea consumatorilor catre produse mai ieftine si volume mai mari) pe fondul reducerii veniturilor populatiei, cresterea TVA si majorarea accizelor sunt principalii factori care au influentat semnificativ profitabilitatea firmelor din industria bauturilor.

Analiza realizata de www.manageranticriza.ro la nivelul celor mai importante 113 companii (cu cifra de afaceri peste 1,5 Mil. EUR) care activeaza in industria bauturilor si genereaza aprox. 90% din cifra de afaceri totala (raportata) a domeniului, a evidentiat faptul ca in perioada 2008-2012, cifra de afaceri totala s-a diminuat cu aprox. 15%, intr-un ritm mediu anual de 3,9%. In ceea ce priveste profitul net acesta a inregistrat valoarea maxima in 2008, valoarea din 2012 reprezentand cca. 1% din cea a anului de referinta (2008).

Cercetarea a vizat patru segmente: bauturi racoritoare si apa minerala, bere, bauturi spirtoase, vin. In 2012 ponderea fiecarui segment in totalul cifrei de afaceri a esantionului analizat a fost urmatoarea: 49%; 40%; 4%; 7%.

Cresterea accizelor, dezvoltarea fenomenului de evaziune fiscala si expansiunea pietei negre (evaluata la 75% din volumele anuale de bauturi) au fost principalii factori de influenta ai pietei bauturilor spirtoase in perioada 2008-2012. Segmentul bauturilor spirtoase a contribuit semnificativ la evolutia negativa a pietei in perioada 2008-2012, reducerea cifrei de afaceri realizandu-se intr-un ritm mediu anual de 17,6%.

Din punct de vedere al profitabilitatii industriei, in anul 2012 cea mai ridicata valoare a profitului net a fost inregistrata de companiile producatoare de bauturi racoritoare si apa minerala, urmate de producatorii de bere. Producatorii de vin si cei de bauturi spirtoase au inregistrat pierderi. In perioada 2011-2012 cele 4 domenii au inregistrat urmatoarele valori pentru marja medie de profit net: bauturi racoritoare si apa minerala 5,5%; bere 3,0%; bauturi spirtoase -7,0%; vin -1,0%.

Dificultatea de incasare a creantelor s-a manifestat in anul 2012 preponderent pe segmentul bauturilor spirtoase, valoarea inregistrata (201 zile) fiind cu aprox. 78% mai marefata de 2008 situandu-se peste valoarea agregata a indicatorului la nivelul celor 113 companii analizate (76 zile). La nivelul esantionului de companii analizate viteza de rotatie a stocurilor s-a redus in perioada 2008-2012 cu 8,2%, valoarea inregistrata in 2012 fiind de 44 zile, segmentul de bauturi racoritoare si apa minerala avand cea mai scazuta valoare in 2012 (32 de zile).

In 2012 marja de profit net a variat intre -32,1% (segmentul bauturi spirtoase) si 2,2% (bauturi racoritoare), in timp ce valoarea agregata a indicatorului pentru esantionul de companii analizate a fost de 0,1%.

In ceea ce priveste gradul de indatorare calculat pe cele patru segmente s-au constat diferente, astfel: pentru producatorii de bauturi racoritoare si apa minerala si pentru producatorii de bere gradul mediu de indatorare calculat pentru perioada 2008-2012 a fost de 50%, pentru producatorii de vin a fost de 56% iar companiile producatoare de bauturi spirtoase au inregistrat un grad de indatorare de 67%. La nivelul industriei bauturilor gradul mediu de indatorare al perioadei, calculat pe baza datelor declarate la Oficiul National al Registrului Comertului, a fost de 60%.

 

Datele prezentate reprezinta concluzii ale studiului Industria bauturilor din Romania si ale Raportului Manageranticriza 2008-2012, realizate de compania care administreaza platforma de consultanta online www.manageranticriza.ro.

 

www.manageranticriza.roplatforma de consultanta de tip cloud – care ajuta managementul IMM-urilor sa transforme criza in oportunitatea de a-si creste si eficientiza afacerile prin: suport complex al sistemului de management al firmei; scalabilitate si flexibilitate crescute; evitarea investitiei in sisteme IT costisitoare; cresterea credibilitatii in fata finantatorilor si partenerilor de afaceri.

 

Pentru contact: Dr. Cristian Bisa, Managing Partner, cristian.bisa@manageranticriza.ro

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.