Importanta purtarii centurii de siguranta la volan

purtarea centurii la volan

Purtarea centurii de siguranta este unul dintre lucrurile esentiale pe care lumea le cunoaste, indiferent ca detine un carnet de conducere sau nu. Cu toate acestea, situatiile in care pasagerii unei masini sunt surprinsi fara a purta centura sunt destul de frecvente. Conform unui studiu realizat de Politia Romana in 2018, 13% din conducatorii auto au recunoscut ca nu poarta aproape niciodata centura de siguranta. In plus, 5% dintre soferi poarta centura doar cand calatoresc in afara localitatii sau pe autostrazi. In aceste conditii, importanta purtarii acesteia devine un subiect care ar trebui sa fie de interes pentru tot mai multa lume.

In mod logic, toate argumentele in favoarea purtarii acesteia graviteaza in jurul sigurantei pe care trebuie sa o mentii la volan. Oricat de repede conduci sau cat de departe te duci, absenta centurii de siguranta poate duce la vatamari grave sau, in cel mai rau caz, la deces. Exista cateva idei generale pe care soferii le invoca pentru a justifica nepurtarea acesteia, insa acestea nu constituie decat motive invocate pentru a se disculpa. 

Motive pentru care soferii evita purtarea centurii de siguranta

Potrivit unui studiu realizat la nivel european, neutilizarea centurii de siguranta este cea de-a doua cauza de deces in accidentele rutiere, prima fiind viteza excesiva. Multi dintre conducatorii tineri, de exemplu, considera ca este ridicol sa-si puna centura de siguranta si, de asemenea, ca, atunci cand o poarta, nu par a fi cool. Pe langa acestia, si unii soferi cu experienta gasesc argumente pentru nu o purta, de la ideea ca nimic nu se va intampla pana la cea ca nu are sens sa o poarte doar pentru cateva blocuri. Argumentul este insa putin valid in conditiile in care 1 din 3 accidente se petrec aproape de casa. Pe langa acestia, unii sustin ca este incomoda si ca le limiteaza miscarile in timpul condusului.

De ce sa porti centura de siguranta?

Daca motivele legate de siguranta nu ti se par suficient de semnificative, aminteste-ti ca nepurtarea centurii de siguranta de poate duce si la o amenda. Este o contraventie incadrata in clasa I de sanctiuni si este pedepsita cu două sau trei puncte de amenda si doua puncte de penalizare. In plus, aceasta are efecte pozitive si asupra modului in care stai la volan, protejand colana vertebrala si oferind o pozitie mai stabila. Nu in ultimul rand, aceasta tine soferul pe loc in cazul unui accident si previne ranirea altor pasageri.

Important de inteles este ca purtarea centurii nu este o actiune care pune la indoiala capacitatile de condus ale soferului, ci este doar o masura de preventie si siguranta. Asadar, fie ca esti la volanul automobilului personal, fie la cel al unuia rezervat de la o firma de inchirieri masini Cluj sau orice alt oras, fie esti doar pasager, asigura-te ca porti centura de siguranta.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.