Imbunatatirea terenului cu coloane de balast

Metoda de imbunatatire a solului cu coloane de balast se face astazi, cu sistemul Geopier, care este un  ansamblu de ancorare si de ridicare, si care,  se extinde de la fundul digului pana la suprafata solului. O astfel de metoda de imbunatatire teren, se conecteaza structural la fundatia care nu prezinta rezistenta.

Sistemele Geopier elimina necesitatea de a crea fundatii adanci,  care sa prezinte rezistenta la inaltare, precum si pe partile laterale. Astfel, este determinata cresterea coeficientului de frecare compozit, pentru a asigura rezistenta impotriva alunecarii la baza fundatiilor.

Imbunatatirea terenului cu coloane de balast, se face cu ajutorul energiei verticale, iar acest lucru ofera o presiune semnificativ mai buna, in functie de structura solului. Sistemul Geopier folosit pentru coloanele de balast, economiseste timpul si banii, oferind garantia calitatii si a rezistentei. Sistemul Geopier utilizeaza coloane de balast, pentru a intari solurile sarace, inclusiv solul argilos, cu namol, nisipos, cu pietris si umplutura variabila.

Aplicarea coloanelor de balast verticale si compactarea densa, succesiva a rocii zdrobite, este de inalta calitate,  formand elemente de rezistenta ridicata si rigiditate. Umplerea verticala  cu coloane de balast, ofera elemente de inalta densitate si rezistenta ridicata, asigurand astfel, o capacitate superioara de sustinere, o presiune mai mare si un control excelent. 

Schimbari semnificative in constructii

Astazi, au loc schimbari semnificative in constructia in masa a cladirilor rezidentiale, culturale si publice din intreaga lume. Dezvoltarea tehnologiei se desfasoara pe noi teritorii, inclusiv pe soluri nisipoase, argiloase, mlastinoase etc. In zonele orasului se construiesc in mod semnificativ mai multe cladiri in vecinatatea celor existente, precum si cladiri de diferite nivele, indiferent de structura solului. O bogata experienta a fost acumulata in proiectarea si constructia fundatiilor, fiind dezvoltate noi modele de fundatii.

Conditiile geotehnice ale mai multor zone de constructie, au caracteristici specifice, care, in unele cazuri necesita imbunatatiri ale solului. Metoda de imbunatatire a solului cu coloane de balast este luata in considerare atunci cand se proiecteaza si se construiesc fundatii pentru diferite cladiri, pe soluri neadecvate si care nu prezinta rezistenta.

Sistemul Geopier

Sistemul Geopier permite vizualizarea si posibilitatea de a schimba conditiile solului, prin imbunatatirea terenului cu coloane de balast. Coloanele de balast reprezinta o imbunatatire eficienta a suprafetelor masive de teren si intarire a fundatiilor din adancime pana la suprafata. Pierderea stabilitatii straturilor purtatoare ale bazelor cladirilor si structurilor cu baze compuse din soluri argiloase in stare de consolidare incompleta sau supuse la inghet-dezghet, poate fi recuperata cu coloane de balast, folosind sistemul Geopier. 

La proiectarea fundatiilor si a structurilor portante supraterane, este necesar sa se tina seama de fundatie. Puterea lor trebuie calculata, printre altele, pe forta care rezulta din distributia inegala a presiunii de-a lungul bazei fundatiilor, din cauza neconformitatii inegale a solurilor de baza. In cazul in care baza de sustinere prezinta straturi orizontale si absenta straturilor intermediare, solul are o compresibilitate scazuta sau medie, care duce la deteriorarea cladirilor si la nesiguranta. 

Daca exista o mare compresibilitate cu un modul de deformare  si soluri compresibile neuniform la baza cladirii, in functie de relatia dintre rigiditatea structurii si flexibilitatea bazei in structurile de sustinere de la suprafata, de regula apar forte aditionale considerabile,  care pot conduce la craparea si distrugerea acestor structuri.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.