Elevii de liceu propun solutii care sa ofere o sansa in plus la cariera generatiei NEETs

103 elevi din 15 licee bucurestene au participat la workshop-ul Innovation Camp, organizat de Junior Achievement Romania, in parteneriat cu NN Romania, ca parte a proiectului educational international Social Innovation Relay (SIR)[1], cu obiectivul de a gasi solutii care sa ofere sanse profesionale generatiei NEETs – tineri care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare.

Elevii de liceu au analizat, in cadrul workshop-ului organizat la hub-ul DB Connect, obstacolele cu care se confrunta in prezent cei 400.000 de tineri NEETs din Romania (abandon scolar, nivel scazut de educatie si calificare, somaj) si au propus in echipe, pe baza feedback-ului consultantilor voluntari NN, solutii care sa contribuie la pregatirea tinerilor NEETs pentru viata profesionala si la cresterea potentialului lor de angajare.

Printre cele mai bune proiecte propuse de elevi s-au numarat:

– organizarea de cursuri certificate de formare profesionala/calificare in diferite domenii, cu o puternica componenta practica si implicarea companiilor locale in stagiile de pregatire;

– oferirea de consiliere tinerilor, prin intermediul tehnologiei si al unor profesionisti cu experienta, precum si al unei platforme care sa intermedieze legatura angajatori-tineri, in functie de domeniile de interes si cerintele de pe piata muncii;

– facilitarea accesului tinerilor la calificare suplimentara si locuri de munca in functie de oportunitatile locale, precum si oferirea de sprijin financiar proportional cu implicarea lor.

  „Am fost bucuros sa particip din nou ca mentor si jurat la un workshop de inovatie sociala cu tineri si mi-am dat inca o data seama cat de utile le sunt aceste initiative ce ii pun in fata unor provocari cu scop nobil. Am toata aprecierea fata de acesti elevi pentru modul in care au lucrat alaturi de persoane pe care nu le cunosteau si de rapiditatea cu care au reusit sa adopte un spirit de echipa si o atitudine constructiva. Cu atat mai mult cu cat au reusit sa livreze si sa prezinte propuneri de proiecte interesante intr-un timp scurt. Alaturi de colegii mei, am fost bucurosi sa vedem implicarea din partea lor, lucru ce ne-a permis si noua sa aratam aceeasi atitudine pozitiva. Speram ca sfaturile noastre le-au fost utile si asteptam cu interes editiile viitoare.” – Claudiu Masa, Campaign Manager, NN Romania

 Innovation Camp este una dintre componentele educationale ale proiectului SIR, care completeaza experienta practica dobandita de elevi prin:

– studii de caz si webinarii pe tema inovarii si antreprenoriatului social;

– competitia de proiecte de inovare sociala (etape locala, nationala si globala) si mentorat oferit de profesionisti.

Implicarea consultantilor voluntari reprezinta o plus-valoare pentru workshop, prin modelele oferite tinerilor, impartasirea de cunostinte si experienta, feedback-ul si recomandarile de imbunatatire a planurilor de proiect, precum si raspunsurile punctuale la intrebari legate de resurse si finantare, dezvoltarea ideii, promovare.

Pe parcursul workshop-ului Innovation Camp, elevii au reusit sa coreleze ceea ce au invatat la clasa cu profesorii despre antreprenoriat social si planuri de proiect cu experienta practica si sa-si exerseze abilitatile de lucru in echipa, gandirea creativa, capacitatea de rezolvare a problemelor si de luare a deciziilor.

„Consider ca acesta este un concurs unic, care stimuleaza interactiunea dintre elevi si o gandire deschisa, iesita din comun, cu probleme reale de dezbatut. Mi-a placut foarte mult experienta de lucru in echipa si faptul ca am fost incurajati sa ne expunem opiniile in mod liber.” – eleva Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, Bucuresti

 Proiectul Social Innovation Relay le ofera liceenilor (15-19 ani) accesul la experienta practica si expertiza antreprenoriala, pentru a-i pregati sa concureze cu succes pe piata muncii, constientizand problemele sociale actuale si schimbarile pe care le pot genera in comunitate. Competitia ii provoaca pe elevi sa gandeasca in echipa, colaborand cu mentorii NN, si sa formuleze solutii viabile pentru rezolvarea unor probleme sociale reale din comunitate, in diferite domenii.

In perioada 2014-2018, proiectul SIR a implicat la nivel national, 277 profesori, 13.500 elevi si 42 voluntari NN.

Informatii pentru editori

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 40 de tari din Europa si peste 100 de tari din toata lumea deruleaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate de peste 250.000 de elevi si 4.248 profesori din 1.831 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri.

Web: www.jaromania.org

 Despre NN Romania

NN (www.nn.ro) este prima companie internationala de asigurari de viata care a intrat pe piata din Romania, in ianuarie 1997, si de peste 10 ani activeaza si in piata pensiilor private. Prin activitatea si initiativele sale, NN isi propune sa genereze schimbari pozitive in comunitate si in vietile oamenilor, sprijinindu-i sa creeze premisele unui viitor mai bun pentru ei si cei dragi si contribuind totodata la dezvoltarea sustenabila a societatii. NN se implica in identificarea solutiilor care raspund problemelor societatii si contribuie la implementarea acestora ori de cate ori are ocazia. In acelasi timp, sustinem initiative importante de educatie financiara si crearea de oportunitati pentru tineri si pentru familii defavorizate.

Persoana de contact

Alice Dutu, Senior Manager – Junior Achievement Romania

Email: alice.dutu@jaromania.org

Telefon: 0730 330 880

[1] Proiectul SIR se deruleaza in 13 tari: Belgia, Bulgaria, Cehia, Grecia, Japonia, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Singapore, Spania, Turcia si Ungaria

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.