Eficienta unui motor electric

 Un motor electric este o masina electrica speciala, numita si electromotor, prin care energia electrica este transformata in miscare mecanica. Efectul secundar al acestei conversii este eliberarea de caldura. In acelasi timp, motoarele electrice moderne au o eficienta foarte ridicata, care ating o valoare de 98%, datorita carora,  utilizarea lor este mai profitabila din punct de vedere economic, in comparatie cu motoarele cu combustie interna. Un motor electric este utilizat in toate domeniile economiei, de la aplicatiile casnice pana la echipamentele militare.

Motoarele electrice si variantele acestora

Dupa cum se stie din cursul de baza al fizicii, curentul este alternativ si continuu. In aparatura electrocasnica este folosit un motor electric in curent alternativ. Bateriile sau alte surse mobile de alimentare furnizeaza curent continuu. In conformitate cu principiul de functionare, motoarele cu curent alternativ sunt asincrone si sincrone.

motor electric

Motoare electrice sincrone

Motoarele electrice sincrone sunt masini electrice a caror viteza de rotatie a rotorului este complet identica cu frecventa campului magnetic. Avand in vedere aceasta caracteristica, aceste dispozitive sunt relevante ori de cate ori este necesara o viteza mare de rotatie stabila: pompe, ventilatoare mari, generatoare, compresoare, masini de spalat, aspiratoare si aproape toate sculele electrice. Acestea merita o atentie deosebita, deoarece au mai multe infasurari.

Motoare electrice asincrone

Motoarele asincrone sunt acele masini electrice in care viteza rotorului difera de frecventa miscarii campului magnetic. Acestea sunt folosite in majoritatea sectoarelor economiei: in ventilatoare de evacuare unitati, benzi transportoare, mori, masini de gaurit, refrigerare, aer conditionat, ventilatoare. Viteza maxima de rotatie a motoarelor electrice asincrone este de 3000 rpm. Astfel de motoare au urmatoarele avantaje: au aproape aceeasi viteza de rotatie la diferite nivele de incarcare, nu se tem de suprasarcini mecanice scurte, au o constructie simpla, pornesc foarte usor, au o eficienta ridicata.

Motoarele electrice cu scurtcircuit necesita un curent de pornire mare.  Daca este imposibil sa se indeplineasca aceasta conditie, se utilizeaza dispozitive cu rotor de faza. Acestea au urmatoarele avantaje: cuplul initial bun, sunt insensibile la supraincarcari tranzitorii de natura mecanica, viteza constanta de lucru in prezenta incarcaturilor, curent mic de incarcare, cu astfel de motoare se folosesc demaroare automate, poate varia viteza de rotatie intr-un interval mic. In plus, frecventa de rotatie este relativa. Acesta variaza in limite mici, iar uneori acest lucru este este inacceptabil.

Caracteristici ale motoarelor sincrone

Toate motoarele sincrone au diferite avantaje. Nu consuma energie reactiva in retea, iar acest lucru iti permite sa reduci dimensiunea acestora, mentinand in acelasi timp puterea. Un motor sincron tipic este mai mic decat un motor asincron. In comparatie cu dispozitivele asincrone, acestea sunt mai putin sensibile la supratensiuni. De asemeni, au o rezistenta buna la supraincarcare. Aceste motoare electrice sunt capabile sa mentina o viteza constanta de rotatie, daca nivelul sarcinilor nu depaseste limitele admise. Motoarele sincrone au urmatoarele dezavantaje: constructii complexe, sunt dificile la pornire, este destul de dificila schimbarea vitezei de rotatie (prin modificarea valorii frecventei curentului). Combinatia tuturor acestor caracteristici duce la concluzia ca motoarele sincrone sunt neprofitabile la capacitati de pana la 100 W. Insa, la niveluri mai inalte de performanta, masinile sincrone se arata in toata gloria lor.

 

 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.