Efectuarea platilor anticipate

Legea nr. 227/2015 din Codul fiscal prevede, prin art. 74, art. 151 si art. 174, obligatia efectuarii in cursul anului a platilor anticipate cu titlu de impozit, contributii de asigurari sociale si contributii de asigurari sociale de sanatate. Exceptie de la aceste prevederi sunt cazurile cand veniturile pentru platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa.

Data limita pentru efectuarea platilor anticipate pe trimestrul II este 26 iunie 2017.

Contribuabilii care sunt obligati la efectuarea platilor anticipate sunt:

  1. a) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, respectiv:
  • venituri din activitati de comert;
  • venituri din activitati de prestari servicii;
  • venituri din profesii liberale;
  • venituri din activitati de productie;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
  1. b) Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (cu exceptia veniturilor din arendarea bunurilor agricole).

Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, fac exceptie de la efectuarea platilor la acest termen, in cazul in care se incadreaza in una din urmatoarele situatii:

  • veniturile realizate provin din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala;
  • veniturile realizate provin din arendarea bunurilor agricole;
  • veniturile realizate provin din activitati agricole, pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit.

Plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale se efectueaza pe baza CNP-ului contribuabililor. Aceasta se poate efectua: la trezoreria unitatii fiscale in raza careia au domiciliul; prin ordin de plata in conturile trezoreriei de care apartine unitatea fiscala in raza careia au domiciliul; prin mandat postal sau cu cardul bancar prin Sistemul National Electronic de Plati.

Daca sunteti in cautarea unui partener care sa va elibereze de povara contabilitatii si a evidentelor fiscale, MM Expert va sta la dispozitie cu servicii de contabilitate financiara Cluj, si va ofera solutii personalizate nevoilor dumneavoastra.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.