Efectele tensiunilor remanente

Tensiunile remanente sunt acele tensiuni care se afla intr-un corp (piesa) atunci cand acesta nu este supus niciunei forte exterioare. Acestea mai poarta si denumirea de tensiuni reziduale sau permanente.

Valoarea maxima pe care o poate atinge tensiunea remanenta trebuie sa fie egala cu limita de elasticitate a materialului. In cazul in care tensiunea depaseste limita de elasticitate fara a exista forte exterioare care sa i se opuna, aceasta este preluata de deformatia plastica a materialului, pana atinge valoarea limitei de curgere.

Tensiunile remanente se gasesc in majoritatea materialelor sau pieselor, dupa ce acestea au fost elaborate, prelucrate sau supuse vreunui tratament. Ele reprezinta procesul tehnologic si mecanic atat a fiecarui element de volum cat si a ansamblului.

Efectele tensiunilor remanente  pot fi favorabile, de exemplu, atunci cand prin distributia si sensul lor, maresc capacitatea portanta sau anduranta. Insa de multe ori efectele lor sunt nefavorabile si se manifesta prin aparitia deformarilor dupa diverse faze ale procesului tehnologic, aparitia unor fisuri, ruperi fragile, prin micsorarea capacitatii portante, a andurantei, situatii in care se impune diminuarea tensiunilor remanente.

Tensiunile remanente au o influenta esentiala asupra rezistentei la oboseala macanica sau termica. Acestea pot fi considerate ca o tensiune medie statica, peste care se suprapune tensiunea ciclica. In general tensiunile remanente de compresiune, dezvoltate in apropierea suprafetei pieselor, majoreaza anduranta acestora iar cele de tractiune o diminueaza.

In constructii, la organele de masini, tensiunile remanente au fost considerata, pana de curand, ca fiind nedorite,acestea fiind deseori cauze ale unor defectiuni in exploatare, fisuri sau deformari ale pieselor, chiar in timpul procesului de prelucrare (turnare, laminare, calire, etc.) sau al tratamentului chimic.

In ziua de azi sistemele favorabile de tensiuni remanente sunt folosite pe scara larga in industria de armament si in alte domenii, ele reprezentand principalul mijloc pentru marirea rezistentei constructiilor. In multe situatii se impune aplicarea unor tehnologii pentru diminuarea starii de tensiuni remanente.

Detensionarea termica este o tehnologie folosita pentru a asigura stabilitatea si reducerea tensiunilor remanente ale ansamblelor sudate. Romtech Enterprise va ofera servicii de detensionare termica Cluj de cea mai buna calitate si la preturi avantajoase.

Comentarile sunt inchise