Din cabinetul veterinar la Parlamentul European

Miercuri, 27 septembrie 2017, echipa Transylvania Animal Care se va afla la Bruxelles, ca membru al EU Dog & Cat Alliance. Vom fi parte a unui eveniment dedicat luptei împotriva comerțului ilegal online cu animale de companie – Better Regulations of the Online Sale of Pets – dar vom avea și o întâlnire cu Adina Vălean, președinta Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European, una din cele două comisii europarlamentare care au în grijă bunăstarea animalelor în Uniunea Europeană.

Pregătind această întâlnire, am rugat colegi din breasla veterinară să ne încredințeze un mesaj către europarlamentarii români. Am dorit să spunem unor înalți decidenți cum arată viața animalelor, mai ales a celor de companie, de la firul ierbii, deci din cabinetul veterinar și nu din rapoarte oficiale sau din biroul de funcționar.

Așa am adunat optzeci și nouă de mesaje scrise de medici și asistenți veterinari, studenți la facultăți de medicină veterinară, oameni cu profesii sau ocupații conexe. Cu multe semne de exclamare și multe majuscule, aceste mesaje au confirmat ceea ce echipa noastră medicală vede și gândește în fiecare zi: că România are o legislație exemplară pentru protejarea animalelor, însă aceasta nu e nici cunoscută de cetățeni și nici aplicată de instituțiile și autoritățile obligate la aplicarea ei. De aici, o realitate profund traumatizantă pentru animale și oameni, o stigmă meritată în comunitatea europeană, un grad nepermis de înapoiere a societății românești în ansamblu; calitatea vieții animalelor este legată strâns de nivelul calității altor parametri complecși din sănătatea publică, siguranța alimentară, educație, dezvoltare comunitară, mediu.

Veronica Roșu, medic veterinar, Bistrița
În România, nu există domeniul bunastarii animalelor, există doar o mână de veterinari extraordinari care luptă. E rușinos și teribil de trist să te găsești zi de zi pus în fața unor cazuri de cruzime față de animale, cazuri care aproape de fiecare dată sunt ignorate de autorități. E o luptă cu mori de vânt. Eu o să plec, plec din țară pentru că îmi pasă de animale prea mult și sufăr teribil când un sistem infect te leagă de mâini și de picioare. Pleacă medicii, pleacă oameni buni. Ce să fac aici? Să mă uit neputincioasă pe rețele de socializare la poze cu animale maltratate sau abandonate? Sper că legile existente să fie aplicate. Cum trebuie. Ca într-o țară civilizată. Ca în 2017.

Alina Cucu, medic veterinar, Buzău
Bunăstarea animalelor e un concept străin pentru români. Legislația mult prea săracă nu prevede decât pedepse simbolice, pedepse care oricum sunt aplicate extrem de rar sau deloc. Nu există organe abilitate în România care să se ocupe de respectarea legii și a bunăstării animalului, nu există educație, nu există consecințe. Există doar abuz! Medicul veterinar nu poate fi și terapeut, și profesor, și polițist, și psiholog. Poliția încă nu are habar de (puținele) legi pe baza cărora poate aplica sancțiuni, ANSVSA-ul ocupă niște posturi strict simbolice, fără putere contravențională. Iar parteneriatul dintre cele două instituții apare doar în cazuri singulare, nu există protocoale de colaborare. Adăposturile și sanctuarele unde ar putea fi relocate animalele abuzate sunt INEXISTENTE, un animal abuzat nu are alt viitor decât eutanasia în 80% din cazuri, pentru că nu există protocoale și infrastructură pentru retragerea lui din mediul curent și plasarea în foster care sau adăpost. Este inacceptabil. Nu există nimic în această țară pentru protecția animalelor, există doar abuz.

Odată cu transmiterea mesajelor și un îndemn la acțiune concretă către toți cei treizeci și doi de europarlamentari români din legislatura 2014-2019, am ales să discutăm cu doamna Adina Vălean încă un subiect. Acela care, pentru noi, medici veterinari pentru animale singure și oameni cu venituri mici, e fundamental: sterilizarea câinilor, ca metodă de control al calității vieții lor și al calității vieții noastre, împreună cu ei. Aici găsiți un briefing al acestui subiect, pentru România.

Vă așteptăm în oricare din momentele prezenței noastre la Bruxelles și vă stăm la dispoziție oricând doriți să aprofundăm împreună subiectele de mai sus.

■ Despre evenimentul Better Regulations of the Online Sale of Pets: www.dogandcatwelfare.eu/events/better-regulation-online-sale-pets-pawlitical-discussion

Aici, în format PDF, găsiți programul complet al evenimentului.

Persoană de contact:
Simona Lipstaite, European Policy Advisor – EU Dog & Cat Alliance
Simona.Lipstaite@dogstrust.org │ +44 7920 658 685

■ Despre prezența Transylvania Animal Care la Bruxelles: ne puteți urmări pe Facebook @TransylvaniaAnimalCare și Twitter @talktoTAC Hashtag-uri de folos: #EUpetwelfare, #TACvocacy, #scrisorileTACpentrufapte
Persoană de contact:
Anca Georgescu, director de strategie și comunicare – Transylvania Animal Care
ageorgescu@transylvaniaanimalare.info │ +40 736 366 326

■ Despre primul succes al echipei Transylvania Animal Care împotriva comerțului online nereglementat cu câini și colaborarea cu OLX România: www.comunicate-online.com/mai-mult-respect-pentru-lege-in-comertul-online-cu-animale-de-companie-scrisorile-tac-au-devenit-fapte ■ Despre animale în Uniunea Europeană: www.esdaw-eu.eu

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.