Detensionarea Termica

Detensionarea termica este o tehnologie folosita pentru asigurarea stabilitatii si reducerea tensiunilor care raman in ansamblele sudate.

Prin incalzire si racire imediata masa unei piese acumuleaza anumite tensiuni termice. Pentru a realiza o detensionare corecta valoarea absoluta a tensiunilor introduse trebuie sa fie cat mai apropiata de valoarea tensiunilor interne deja existenta, dar in sens contrar. Valoarea tensiunilor termice introduse in piesa trebuie sa fie aleasa in asa fel incat sa nu produca modificarea formei piesei sau sa genereze fisuri.

Tensiunile remanente sunt periculoase datorita urmatoarelor aspecte care favorizeaza ruperile fragile:

  • produc in imbinare varfuri de solicitare care, daca materialul nu este rezistent sau si-a pierdut rezistenta, duc la aparitia de fisuri care pot amorsa o rupere fragila;
  • dau nastere in elementele sudate la tensiuni de intindere, care favorizeaza propagarea unei ruperi fragile;
  • in imbinarea sudata se pot intalni stari de solicitare bi si triaxiale de intindere care fac otelul casant.

Valorile modului de elasticitate si ale tensiunii de curgere pentru diferite temperaturi sunt date, in literatura de specialitate, in normele de produs sau se determina experimental. In cazul constructiilor navale, elementele de rezistenta poti fi din OLC45 si acestea se pot imbina si cu alte elemente din oteluri navale. In cazul otelului OLC45, care este sudabil cu restrictii, se asigura preincalzirea pieselor inainte de sudare si detensionarea imbinarii sudate.

Prezenta unui camp insemnat de tensiuni remanente, creeaza premisele aparitiei deformatiilor si chiar a fisurilor intr-o constructie sudata. Pentru diminuarea acestor campuri de tensiuni se foloseste deja metoda clasica de detensionare termica prin incalzire la o anumita temperatura si apoi racirea piesei impreuna cu cuptorul.

Tratamentul termic de detensionare este unul dintre cele mai eficiente in ceea ce priveste imbunatatirea caracteristicilor de plasticitate ale imbinarilor.

Romtech Enterprise va ofera servicii de detensionare termica Cluj, cu ajutorul unor utilaje profesionale, procesul de tratament fiind condus pe calculator de o echipa serioasa si de incredere.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.