De ce sa alegi cafeaua decofeinizata in locul celei normale?

Atunci cand una dintre pasiunile tale poarta numele de cafea, aceasta fiind unul dintre tabieturile zilnice ale multora dintre noi, trebuie totusi sa avem grija legat de cantitatea de cofeina pe care o poate suporta corpul, pentru ca in doza normala ajuta la reducerea oboselii si actioneaza ca un stimulent, insa in cantitati mari, poate dauna grav sanatatii. De aceea, a fost gasita o alternativa care sa nu dauneze in nici un fel sanatatii, si anume, cafeaua decofeinizata.

Cum se obtine cafeaua decofeinizata?Cafea prajita decofeinizata

Acest sortiment de cafea se obtine prin diferite procedee, in asa fel incat sa te poti bucura de tot ceea ce ofera o ceasca de cafea, dar sa poti avea grija si de sanatate.
Cafeaua decofeinizata este obtinuta fie printr-un proces chimic, fie prin folosirea apei pure. Indiferent de procedul folosit Aceste procedee au loc inainte ca boabele de cafea sa fie prajite.

Sunt folositi cu succes solventi precum clorura de metilen sau etil acetatul, boabele de cafea fiind tinute in apa clocotita anterior acestor procedee.  Dupa ce solventul actioneaza asupra boabelor de cafea, acesta este indepartat dupa ce boabele se vor usca.
In urma procesului de decofeinizare, boabele de cafea vor pastra totusi un procent de cofeina, situat intre 4 si 16%, dar, datorita modernizarii, tehnicile au evoluat si cofeina este extrasa inca din stadiul de cafea verde.

Pe langa cele doua variante datorita cariora este eliminata cofeina, insa si o parte din aroma, mai exista metoda ce foloseste dioxid de carbon, in urma careia se reuseste mentinerea aromei.

Cafeaua decofeinizata se obtine doar din cafea de cea mai buna calitate, care rezista procedeelor de de cofeinizare, in asa fel incat sa isi pastreze aroma si savoarea.

Acesta este unul dintre aspectele ciudate ale cafelei decofeinizate, acela ca in ciuda numelui, contine o cantitate de cofeina, mai mica decat cea continuta de cafeaua normala.Nu este posibila eliminarea in totalitate a cofeinei, cel mai mare procent fiind de 97%.

Care sunt beneficiile cafelei decofeinizate?

In urma unor studii, s-a ajuns la concluzia ca si acest tip de cafea are o serie de beneficii care merita mentionate, si anume:
– contine antioxidanti, cafeaua fiind considerata principala sursa de antioxidanti in zilele noastre, iar cafeaua decofeinizata mai ramane cu aproximativ 85 % din valoarea lor, in urma procedeelor de decofeinizare
– reduce riscul de a face diabet de tip 2 cu aproape 7% si are efecte benefice asupra ficatului
– protejeaza neuronii si previne boli precum Alzheimer sau Parkinson, datorita continutului de acid clorogenic
– are efect de reducere a refluxului gastroesofagian, ceea ce nu este valabil in cazul cafelei normale
– poate reduce cu aproximativ 48% riscul de cancer colorectal.

Totusi, consumul in exces poate dauna sanatatii si organismului. De aceea, daca beti cafea de-a lungul intregii zile, este potrivit ca in partea a doua a zilei sa se serveasca cafea decofeinizata, pentru a elimina din efectele negative.

Printre dezavantajele consumului de cafea decofeinizata, studiile au aratat ca se favorizeaza depunerea colesterolului si favorizeaza aparitia si dezvoltarea osteoporozei.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.