De ce este important sa alegem cafea proaspat prajita?

Primul lucru pe care multi dintre oameni il fac dimineata este sa isi pregateasca o ceasca de cafea proaspat prajita, cu o aroma puternica, care sa le ofere energie si buna dispozitie pentru intreaga zi.

  Boabele de cafea proaspat prajita isi preiau in urma prajirii o anumita aroma, care este specifica fiecarui tip de cafea.

De ce este mai buna cafeaua proaspat prajita?

Cafea prajita Burundi

Indiferent de modul in care este preparata,  o cafea proaspata are un gust extrem de complex si plin de savoare. Insa cea mai buna cafea este aceea preparata din boabe care sunt atat prajite, cat si rasnite inaintea consumului.

Cea mai buna varianta insa este sa alegi cafea proaspat prajita, care are un gust mult mai intens decat acea cafea care se gaseste ambalata pe rafturile magazinelor.

In urma procesului de prajire, boabele de cafea  trec prin anumite procese pentru o perioada de trei zile, timp in care acestea elimina dioxidul de carbon.

Timp de 2-3 saptamani de la procesul de prajire, cafeaua reuseste sa isi mentina calitatile si prospetimea. Dar pentru a se intampla acest lucru, este necesar sa se tina cont de anumite reguli de pastrare ale cafelei, caci aerul, lumina, caldura si umezeala pot avea efecte nedorite asupra ei. Daca ajunge sa aiba contact cu una dintre acestea, cafeaua proaspat prajita va ajunge sa se oxideze, iar acest lucru va duce la pierderea calitatilor si la pierderea aromei .

In cate feluri poate fi prajita cafeaua?

Exista mai multe tipuri de prajire a boabelor de cafea verde, si anume:

  • Prajire light: in urma prajirii, boabele de cafea au o culoare maro deschis, fara ulei pe suprafata lor si au un gust de cereale prajite. Pentru o prajire light, este necesara o temperatura de 180 de grade Celsius.
  • Prajire medium: in urma prajirii, boabele de cafea au o culoare maro, ceva mai inchisa decat in cazul prajirii light si nu prezinta ulei pe suprafata lor. In cazul prajirii medium, boabele de cafea au o aroma si o aciditate echilibrata. Temperatura de prajire in acest caz este de 200- 210 grade Celsius.
  • Prajire medium-dark: in urma prajirii, boabele de cafea au o culoare destul de inchisa, iar la suprafata lor devine vizibil un strat subtire de ulei. Boabele de cafea se prajesc la 215-220 de grade Celsius, caci in acest fel se simt gusturile si aromele acesteia.
  • Prajire dark: in urma prajirii, boabele au o culoare maro spre negru, iar pe suprafata lor apare un strat dens de ulei. Cafeaua preparata din boabe prajite dark are un nivel mai mic de cofeina, este acida si putin amara.  Temperatura necesara pentru acest tip de prajire este de 230-240 grade Celsius.

Care sunt beneficiile cafelei proaspat prajite?

Cafeaua proaspat prajita are foarte multe beneficii, iar dintre acestea trebuie specificate:

  • Alunga oboseala si ajuta concentrarea si memoria
  • Favorizeaza digestia, prin stimularea tranzitului intestinal si secretia de suc pancreatic
  • Are efecte benefice in ceea ce priveste bolile de inima, dar si in cazul bolii Parkinson sau Alzheimer
  • Previne riscul de aparitie al depresiei.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.