De ce ai nevoie de termoizolatie

Astazi, terasele, acoperisurile exploatate si balcoanele deschise impodobesc nu numai casele de tara, ci tot mai des pot fi gasite in multe complexe rezidentiale noi ale orasului.

 Terasa este o zona de recreere in aer liber, a carei arhitectura si amenajare este foarte diversa: multi-nivel sau plat, cu sau fara acoperis, cu gard sau pe jumatate deschis etc. Indiferent de caracteristicile de proiectare ale terasei sau acoperisului in utilizare, toate acestea sunt expuse factorilor de mediu: lumina directa a soarelui si UV, precipitatii, vant, schimbari de temperatura etc.

Daca in faza de proiectare nu au fost luate masuri de termoizolatie pentru a proteja structura impotriva proceselor distructive externe, atunci, dupa cativa ani, pot aparea fisuri, mucegai, semne de coroziune pe suprafata terasei sau pe fatada superioara, iar acoperirea decorativa va fi deteriorata. Si in interiorul situata sub terasa, vor aparea colturi umede, mucegai sau alte daune.

Termoizolatia de inalta calitate

De aceea este necesar sa se asigure termoizolatia de inalta calitate pentru a proteja spatiile situate sub terasa, terasa in sine si pentru a prelungi durata de viata a intregii structuri. Intr-adevar, nu numai aspectul estetic general, ci si caracteristicile operationale ale structurii vor depinde de nivelul de fiabilitate al termoizolatiei si hidroizolatiei si de un sistem de drenare amenajat corespunzator.

Conditiile atmosferice provoaca probleme

Precipitatiile si schimbarile de temperatura pot provoca o multime de probleme. Aceasta poate fi atat distrugerea betonului (aschii de pe fetele placii, cat si scurgerea la imbinari), precum si formarea mucegaiului si a muschiului in locurile de acumulare de umiditate. Termoizolatiei ii este acordata cea mai mare atentie. Greselile facute in faza de instalare pot fi costisitoare. Izolatia termica este foarte importanta.

Iarna, cand temperatura in casa si pe strada este radical diferita, diferenta de temperatura poate provoca distrugerea structurii terasei. Prin urmare, atunci cand se face termoizolatie, este necesar sa se foloseasca materiale elastice, rezistente la inghet. Terasa de deasupra camerei incalzite  este expusa vantului, ploii, zapezii si inghetului pe tot parcursul anului. Prin urmare, pentru constructia sa este necesara utilizarea numai a materialelor rezistente la conditiile meteorologice nefavorabile si la deteriorarea mecanica. Greselile pot fi costisitoare.

Termoizolatie – interioara si exterioara

Astazi, exista doua moduri de izolare termica a teraselor, cum ar fi o terasa in aer liber a unui restaurant sau cafenea, un balcon si o loggie interioara si exterioara. Fiecare dintre ele are atat avantajele, cat si dezavantajele sale. Izolatia interioara este cea mai usoara optiune pentru lucrarile de izolare termica. Dar, in ciuda unor astfel de avantaje evidente, aceasta metoda de izolare are dezavantaje semnificative. De regula, materialele termoizolante sunt destul de voluminoase (exceptie face penofolul, care se caracterizeaza printr-o grosime mica), astfel incat suprafata utilizata a balconului sau a loggiei va scadea vizibil. In plus, izolarea interna contribuie la aparitia condensului, care afecteaza negativ microclimatul loggiei si balconului.

Izolatia exterioara este cea mai buna optiune pentru izolarea termica a teraselor. Printre principalele avantaje se numara urmatoarele: pastrarea zonei utile a acesteia, izolarea fonica excelenta, lipsa condensului, o vedere atractiva din exterior etc. 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.