Cutia de viteze manuala in sezonul rece

Odata cu sezonul rece si cu temperaturile scazute din termometre, apar si bataile de cap ale soferilor, care pot genera mai multe probleme cu automobilul. Pentru a evita astfel de situatii neplacute, este esential sa acordati o atentie deosebita si o ingrijire adecvata masinii dumneavoastra si a componentelor acesteia.

La fel ca si alte piese sau componente ale automobilului, si cutia de viteze trece prin anumite schimbari in timpul anotimpului rece, aceasta avand nevoie de mai mult timp pentru a incalzi si pentru a ajunge la parametri normali de functionare. Este recomandat de catre specialisti ca in primele minute de deplasare schimbarea vitezelor sa se efectueze cat mai lent, pentru a nu tura motorul prea mult. In momentul in care cutia de viteze ajunge la temperatura normal de functionare, vitezele se pot schimba mult mai usor decat la rece. Trebuie precizat faptul ca acest fenomen se accentueaza mult mai tare in sezonul rece.

reparatii cutii de viteze manuale

La autoturismele dotate cu o cutie de viteze manuala, schimbarea treptelor de viteza se realizeaza folosind schimbatorul de viteze care actioneaza inelele sincronizatoare (sincroane). Pentru schimbarea corecta a vitezelor in sezonul rece, se cere o dozare mai atenta atat a pedalei de accelerare, cat si a celei de ambreiaj. Daca, la temperaturi normale se foloseste treapta intai pentru plecarea din loc, iarna, pe zapada, se recomanda utilizarea treptei a doua. Acest lucru insa, necesita o minima acomodare si experienta, de multe ori motorul oprindu-se daca nu se dozeaza corect pedala de ambreiaj.

Pentru a evita orice tip de reparatii cutii de viteze manuale, este esentiala cunoasterea acestor tehnici. In acest fel, evitati cu success defectarea cutieti de viteze si economisiti o suma importanta de bani.

Comentarile sunt inchise