Cum se tine evidenta orelor de munca pentru angajatii part time

Conform modificarilor aduse Codului muncii se extinde obligatia ca angajatorul sa tina, la locul de munca, evidenta orelor lucrate zilinic de fiecare salariat. In aceasta evidenta trebuie sa fie trecuta ora de incepere si ora de sfarsit a programului de munca, iar in cazul unui control din partea organelor competente sa fie prezentata si aceasta evidenta, impreuna cu restul documentelor necesare unei astfel de vizite. Toate acestea sunt prevazute in art. 119 cu modificarile si completarile ulterioare.

Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se pedepseste corespunzator cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei, conform art. 260 alin. (1) lit. m din Codul muncii.

Legea nu impune cum trebuie tinuta aceasta evidenta. Asadar angajatorul poate stabili programul si organizarea timpului de lucru in functie de specificul activitatii desfasurate. Programul de munca poate fi inegal, individualizat sau in ture, cu respectarea dispozitiilor legale referitoare la timpul de munca si odihna, prevazute in Codul muncii.

Evidenta orelor lucrate poate fi tinuta fie pe suport de hartie, fie electronic sau prin orice alt mijloc de inregistrare a intervalului in care salariatii presteaza activitatea. In baza acestei evidente va fi intocmita situatia lunara prin care se centralizeaza orele de munca prestate de catre angajati, cunoscuta sub denumirea de pontaj, in baza careia se realizeaza statul de plata.

Pastrearea unei evidente a orelor de munca prestate zilnic de catre fiecare salariat, cu mentionarea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de munca, este foarte importanta, mai ales in cazul angajatilor care lucreaza cu timp partial. Tinand cont de faptul ca primirea la munca a unui angajat in afara programului stabilit in cadrul contractului individual de munca reprezinta munca nedeclarata si se sanctioneaza cu amenda in valoare de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata, agnajatorii trebuie sa fie foarte atenti cum organizeaza activitatea salariatilor angajati cu timp partial.

Asadar, daca angajatorul stie de la inceput programul de lucru a salariatului cu fractiune de norma, este indicat sa treaca in contractul de munca numarul de ore lucrate zilnic/saptamanal, zilele in care va lucra si intervalul orar. Daca insa programul de munca este inegal, in contractul de munca trebuie mentionat ca repartizarea acestuia este una inegala si se va face trimitere la regulmentul intern, la programarile zinice, saptamanale, lunare, in functie de specificul unitatii. In aceasta situatie este foarte important ca in regulamentul intern  sa se mentioneze modul in care salariatul isi va desfasura activitatea, respectiv intervalul orar si modul in care se desfasoara programarile zilnice/saptamanale/lunare, pe proiecte sau pe lucrari, in functie de caz.

Orele de munca prestate zilnic, in cazul unui salariat angajat cu program redus, ora de incepe si cea de sfarsit a programului de lucru, trebuie sa coincida neaparat cu orele din programarile la care se face referire in contractul de munca si care se vor prezenta inspectorilor in cazul unul control.

MM Expert va sta la dispozitie cu servicii de contabilitate primara Cluj. Daca doriti sa scapati de grija contabilitatii, va asteptam sa apelati cu incredere la serviciile oferite de MM Expert.

Comentarile sunt inchise