Cum se inregistreaza in contabilitate bonurile fiscale

Operatorii economici au obligatia de a elibera bon fiscal in cazul incasarilor in numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit sau debit sau a substitutelor de numerar, de la persoanele fizice, conform prevederilor OUG nr. 28/1999.

Codul beneficiarului trecut pe bon este elementul de identificare al clientului. Toti clientii pot solicita CUI pe bonul fiscal, atat cei platitori de TVA, cat si cei neplatitoti de TVA. In cazul platitorilor de TVA pe bonul fiscal CUI-ul trebuie trecut cu RO in fata.

Pentru inregistrarea in contabilitate a bunurilor achizitionate sau a cheltuielilor efectuate de societate si achitate in baza unui bon fiscal, in cazul persoanelor juridice, este nevoie de existenta unei facturi emise de furnizor, sau de intocmirea unor documente care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate, precum ordine de deplasare sau decontrui de cheltuilei, la care se anexeaza bonurile fiscale. Bonurile fiscale sunt documente care atesta efectuarea platii.

Daca valoarea bonului fiscal este sub 100 de euro, are mentionat, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrare in scopuri de TVA al societatii beneficiare, si indeplineste conditiile unei facturi simplificate, prevazute in art. 319 alin. 12 din Codul fiscal si pct. 69 alin. 6 din Normele metodologice, atunci el reprezinta document justificativ, nu doar pentru efectuarea platii, ci si pentru inregistrarea in contabilitate a bunurilor achizitionate sau a cheltuielilor efectuate.

Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica, nu au obligatia de a aplica stampila pe documente sau alte inscrisuri emise in relatia dintre ele conform prevederilor OG nr. 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative.

Art. 299 din Codul fiscal prevede conditiile de forma si normele de aplicare ale bonului fiscal. Asadar, in cazul bonurilor fiscale, pentru a putea beneficia de dreptul de deducere al TVA, achizitiile trebuie sa fie efectuate de persoana impozabila in scopul operatiunilor taxabile ale acesteia sau a altor operatiuni care dau drept de deducere, iar aceste bunuri sau servicii trebuie sa fie prestate de o alta persoana impozabila.

MM Expert, firma contabilitate Cluj Napoca, va sta mereu la dispozitie si va ofera servicii de consultanta  in domeniul financiar si fiscal.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fi logat pentru a posta un comentariu.